2 Ekim 2024 Çarşamba

EnerjiSA işçileri: Özelleştirmeler sadece işçileri değil halkı da mağdur ediyor

3 haftadır direnişlerini sürdüren EnerjiSA işçileri, enerjideki özelleştirme politikaları sonucu sadece işçilerin değil tüm halkın mağdur olduğuna dikkat çekerek, yarın Sabancı Holding tarafından mağdur edilen ve elektrikleri kesilen Moda Sahnesi'ne dayanışma ziyaretinde olacaklarını duyurdu.

Ankara'da Sabancı Holding'e bağlı EnerjiSA Başkent Elektrik önünde işten çıkarılan EnerjiSen üyesi işçilerin direnişi sürüyor. "UtanSA" ve "İşten atılan işçiler geri alınsın" dövizleri taşıyan işçiler, enerji işçilerine dönük sömürünün derinleşme noktasının enerji sektöründeki özelleştirme politikaları olduğuna dikkat çekti.

Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, üç haftadır direnişin sürdüğünü belirtti. Keskin, 15 Nisan Cuma Günü Sabancı Holding tarafından mağdur edilen İstanbul Kadıköy'deki Moda Sahnesi'ne dayanışma ziyareti yapacaklarını duyurdu.

Eylemde konuşan Enerji Sen İç Anadolu Bölge Temsilcisi Osman Çokaman, direnen enerji işçileri olarak enerji sektöründeki özelleştirmelerin yarattığı sorunlarla mağdur olan kim varsa onların yanında olduklarını belirtti. Enerji işçilerinin direnişinin bir iş ve ekmek kavgasının ötesinde kamusal bir hak olması gereken enerji dağıtımındaki özelleştirmelere karşı durmak olduğunu vurgulayan Çokaman, bu düzenin hem işçiyi hem de halkı mağdur ettiğini söyledi.

İşçilerin enerji sektöründeki özelleştirmeler sonucu kamu kuruluşlarında sahip oldukları pek çok haktan mahrum edildiğini ifade eden Çokaman, şirket patronlarının sömürüyü ağırlaştırarak devam ettirdiğini kaydetti. Çokaman, bütün kamuoyu 3 haftadır süren mücadelelerine şahit olurken Sabancı Holding patronlarının kendilerini görmezden geldiğini dile getirerek, "Bir sonraki toplu sözleşme zamanı geldiğinde var olan hakları da nasıl budarız, bunun hesabını kitabını yapıyorlar. Ama iyi bilsinler ki EnerjiSA başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında işçiler de hesap kitap yapıyor; örgütlenmenin, mücadelenin, hak almanın hesabını kitabını yapıyorlar ve bu hesap kitap farklı iş kollarından işçilerin yan yana gelerek mücadeleyi büyütmesine yol açıyor" ifadelerini kullandı.

İşçilerin birleşik mücadelesinin bütün patronları dize getireceğini vurgulayan Çokaman, işçilerin direnişi sayesinde bütün iş yerlerinde güvenceli çalışma koşullarının oluşacağını, işçi sınıfının insanca yaşama koşullarına ulaşacağını söyledi.

Çokaman'dan sonra söz alan enerji işçileri de 3 haftada bütün halkın haklı mücadelelerini desteklediğine işaret ederek, özelleştirme sonucu emek sömürüsünün arttığına ve pek çok haklarının gasp edildiğine dikkat çekti.