21 Eylül 2024 Cumartesi

Enerji-Sen, sendika seçme hakkı engellenen Alcen işçileri için mücadeleyi sürdürecek

Enerji-Sen, üyeleri Alcen işçilerinin patron ve sendika tarafından tehdit ve yasa dışı para vaadiyle Enerji-Sen'de örgütlenmesini engellediğini duyurdu. İşçilerin sendika seçme hakkının anayasal bir hak olduğunun altını çizen Enerji-Sen, Alcen işçilerinin güvenerek kendilerinde örgütlendiklerini, bunu boşa çıkarmayacaklarını ve bu yasadışı uygulama hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

DİSK/Enerji-Sen yaklaşık sekiz ay boyunca Alarko Holding ve Cengiz Holding'e bağlı Alcen işçileri ile yürütülen örgütlenme çalışmalarında sona gelindi. Alcen işçileri uluslararası ve anayasadan doğan haklarını kullanarak Enerji Sen'de örgülendi. Sendikanın haklarını daha iyi savunacağını düşünen toplam çalışanların (kapsam dışı dahil) yüzde 60'ı Enerji-Sen'de örgütlendi.

8 aylık zaman dilimi içerisinde işçilerle görüşen, sorunlara nasıl çözüm üretebilecekleri tartışıldı, ortaklaşılan her süreç Toplu İş Sözleşmesi taslağına dahil edilerek  işçilerle yetki başvurusunun yapılacağı gün beklenirken, Alcen patronları işçilerin sendikalarını seçme hakkına müdahale etti.

PATRON VE SENDİKASINA EN GÜZEL CEVABI İŞÇİLER VERDİ
Açıklama yapan Enerji-Sen, işçiler ile en ufak bağı olmayan bir sendikanın tüm işçilerin telefon numaralarına yasadışı bir şekilde ulaşarak mesaj attığını duyurdu. Yasalar önünde suç olmasına rağmen, kendilerine aralık ayına kadar üye olanlara 750 lira ile bin 250 lira arasında ücret ödeyeceklerini söyleyerek işçilerin sendika seçme hakkına müdahale etmeye kalkıştıklarını kaydeden Enerji-Sen, bu yaklaşıma karşı Alcen işçilerinin birbirlerini koruyarak en güzel cevabı verdiği vurgulandı.

'İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZ TEHDİT EDİLDİ'
Enerji-Sen'in açıklaması şöyle devam etti: "Şimdi de Alcen işçilerinin birliğini kırmak üzere statüsünün ne olduğu bilinmeyen, 'sahayı sevk ve idare ediyoruz' diyerek dolaşan dayıbaşları türemiş işçi arkadaşlarımızla sözde toplantılar yaparak baskı ve tehditle sendika seçme hakkına müdahale etmeye çalışmışlardır. Bu yapılan toplantıların ses ve video kayıtları sendikamızın elinde bulunmaktadır.

"TCK 118. Maddesi çok net bir şekilde ifade etmiştir ki ilk maddesinde; 'Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır'

"İkinci maddesin de ise; 'Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur' diyerek, çok net bir şekilde ifade edilmiştir.

'ENERJİ-SEN OLARAK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
"Elbette ki yasa kanun ve hukuk tanımayanlara yine en güzel cevabı Alcen işçileri birlik ve beraberliklerini koruyarak vermiştir. Bizler de Alcen işçilerinin haklarını en iyi şekilde savunacaklarına inandıkları DİSK/Enerji-Sen sendikası olarak, işçi arkadaşlarımızın anayasal haklarına müdahale eden, baskı kuran dayıbaşları ve mevcut video kayıtlarında yer alan, işçi arkadaşlarımızı tehdit eden şahıslar hakkında sendikamızın hukuk birimi tarafından deliller ile birlikte suç duyurusunda bulunacağımızı tüm işçi arkadaşlarımız ve kamuoyu ile paylaşıyoruz."