21 Eylül 2024 Cumartesi

Enerji-Sen Alarko Holdinge anayasa fırlattı

Enerji-Sen üyeleri Alcen işçilerine uygulanan baskı ve sendika seçme haklarının gasp edilerek Vurgun sendikaya üyeliğe zorlanmasına ilişkin Alcen'in bağlı olduğu Alarko Holding önünde eylem yaptı.

Sendika seçme ve örgütlenme hakları gasp edilen Enerji-Sen üyesi Alcen işçileri, Alarko Holging önünde açıklama yaptı. 

Holdingin Beşiktaş'ta bulunan genel merkezi önünde gerçekleşen eyleme Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, İnşaat-İş ve Öğrenci Kolektifleri, Üniversiteli Feminist Kolektif, Halkevleri üyeleri de destek verdi. Eylemde, "ALarko CENgiz Enerji'de sendikalı olmak haktır engellenemez!" pankartı ve patron sendikasının işçilere yolladığı mesajların ekran görüntüsü ve işçinin emeğini sömüren patronların fotoğrafları taşındı.

KESKİN: MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
Söz alan Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, işçilerin anayasal hakkının çiğnendiğini kaydetti. Elinde bulunan anayasayı gösteren Keskin,  Alcen Enerji işçileriyle mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. "Alarko ve Cengiz Holding bu anayasa sizin çiğnediğiniz yasalardır. İyi okuyun" diyen Keskin, yasayı holdingin önüne fırlattı.

VURGUN: SENDİKAL BASKILARA KARŞI BİR ARADAYIZ
Cengiz Holding ve Alarko Holdingin sahip olduğu Alcen Enerji’de Enerji-Sen üyesi işçilerin sendikalı oldukları için uygulanan baskı ve tehditlere karşı bir araya geldiklerini söyleyen Yeliz Vurgun, "Alcen Enerji işçileri, kötü çalışma koşullarına karşı ve hâlihazırdaki ekonomik problemlerin çözümü için anayasal haklarını kullanarak sendikamız DİSK Enerji Sen’e üye olmuşlardır. Alcen işçisi arkadaşlarımızla 8 ay süren örgütlenme faaliyeti sonucunda Konya, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde illerinde sendikamız yüzde 60’ı bulan çoğunluğa ulaşmıştır" dedi. 

'İŞÇİLER BASKIYLA SENDİKAMIZDAN İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALDI'
İşçilerin hiçbir bağı olmayan bir sendika tarafından tüm Alcen işçilerinin telefon numaralarına yasadışı bir biçimde ulaştığını ve işçilere mesaj attığını kaydeden Vurgun, "Statüsünün dahi ne olduğu belirsiz 'sahayı sevk ve idare ediyoruz' diyerek gezen bu dayıbaşları aracılığıyla da sözde toplantılar yapılarak işçi arkadaşlarımıza aba altından sopa gösterilmiştir. Bunun yanı sıra yetki zamanının yaklaşmasıyla birlikte şirketin genel müdürlüğü, alt işveren şirketlerin patronları, sendikamızdan istifa etmeleri için, işçi arkadaşlarımızı her gün bilfiil baskı ve tehdide maruz bırakmaktadır. Bu yasadışı baskıya maruz kalan işçi arkadaşlarımızın sendikamıza gelen istifa notlarına her baktığımızda 'İşveren baskısından dolayı istifa etmek zorunda kaldım' ibaresiyle karşılaşıyoruz. Sendika olarak baskı ve tehdide karşı ve uygulanmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına karşı hukuki haklarımızı kullanarak yetkili makamlara ve Alcen Enerji’nin bulunduğu illerdeki Başsavcılıklara suç duyurusunda bulunduk" ifadelerini kullandı.

'ALCEN ENERJİ İŞÇİLERİNİN BİRLİĞİ KAZANACAK'
İşçilerin tüm baskıya rağmen Enerji-Sen'e sahip çıktığının altını çizen Vurgun, şu uyarıyla devam etti: "Türkiye’de her bir işçinin sendikaya üye olma hakkı, anayasa ile güvence altına alınmıştır. İşçilerin kendi hür iradeleriyle seçmiş oldukları bir sendikaya karşı para dağıtarak, işten atma ve işyerinden sürme gibi tehditlerle, işçi arkadaşlarımızı istifaya zorlayan işverenler apaçık anayasal suç işlemektedirler. Bunun karşısında Alcen Enerji işçilerinin birliği ve haklı mücadelesi kazanacaktır." 

Eylem, "Sendikalı olmak haktır engellenemez", "Kahrolsun patron sendikacılığı", "Enerji işçisi köle değildir", "Pense tutan eller şartele de uzanır" sloganlarıyla sona erdi.