21 Eylül 2024 Cumartesi

Enerji işçileri: Haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz

Bir deklarasyon kaleme alan Enerji-Sen üyesi Enerji A.Ş.'de çalışan enerji işçileri, her gün ölümle burun buruna çalıştıklarını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerin alınmasını istediklerini ve açlık ücretine mahkum olmayı kabul etmediklerini kaydetti. Enerji işçileri, "Haklarımızın ne yöneticiler tarafından ne de patron sendikası tarafından gasp edilmesine izin vermeyeceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi İstanbul Enerji A.Ş'de çalışan Enerji-Sen üyesi işçiler, deklarasyon yayınladı. Açıklamada, "İstanbul'da sistemsel olarak park, bahçe, ibadethane, metro, metrobüs hatları vs. tüm bölgelerin aydınlatma, arıza, bakım ve onarımını yapan ve Seymen enerji üretim tesisinde (çöp gazı) çalışan bütün sorumluluk ve yükümlüğü sırtımıza yüklenen ve bunlar altında her geçen gün ezilen işçileriz" denildi.

'ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDEKİ MAAŞLARI KABUL ETMİYORUZ'
Açlık sınırının 11 bin 685 liraya, yoksulluk sınırının ise 37 bin 974 liraya yükseldiği günlerde enflasyonun her geçen gün arttığı kaydedilen açıklamada, "Barınma, yiyecek, giyim gibi en temel insani haklarımızı, aldığımız asgari ücret seviyesindeki maaşlarımızla karşılayamaz hale geldik. Bizler İstanbul Enerji A.Ş de görevlerimizi en iyi şekilde yerine getiriyor, birçok sorumluluğu göğüslüyoruz. Buna rağmen belediyenin bünyesindeki şirketlerdeki çalışanlara yapılan yüzde 10'luk zam İstanbul Enerji A.Ş. yöneticilerine ve beyaz yaka çalışanlarına yapılmış, biz enerji işçilerine bu zam uygulanmamıştır. Her gün ölümle burun buruna çalışırken bizler, asgari ücret düzeyindeki maaşları kabul etmiyoruz" ifadeleri yer aldı.

'İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI UYGULANSIN'
"Şirket içerisinde işçiler arasında yapılan ekonomik ayrımcılığı, bu paralel gelişen baskı ve mobbingi kabul etmiyoruz. Her gün araç çarpması, yüksekte çalışmadan kaynaklı düşme tehlikesi, bel, boyun gibi kronik rahatsızlıklarla burun buruna çalışmaktayız. Buna rağmen maaşlarda bir iyileştirme yapılmamakta çalıştığımızın karşılığını alamamaktayız. Eşit işe eşit ücret ilkesinin, gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının uygulanmasını, baskı ve mobbinge bir an önce son verilmesini istiyoruz" diyen işçiler taleplerini şöyle sıraladı:

İŞÇİLERİN TALEPLERİ
🔹Biz enerji işçilerine uygulanan baskı ve mobbinge derhal son verilsin.
🔹İstanbul Enerji A.Ş yöneticileri ve beyaz yaka çalışanları gibi insanca yaşayacağımız ve hayatımızı devam ettireceğimiz bir ücret istiyor, ücretler arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.
🔹İstanbul'da enerji sektöründe çalışanların aldığı yemek ücreti Net 180 TL'nin İstanbul Enerji A.Ş. çalışanlarına da uygulanmasını istiyoruz.
🔹Çalışma koşulları, yapılan iş göz önünde bulundurularak işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun düzenlenmesini istiyoruz.
🔹Gece vardiya farkının saatlik ücretinin düzenlenmesini ve yıllık kıdem farkının iyileştirilmesini istiyoruz.
🔹İkramiyeler alınan 'net maaş' üzerinden verilmesini istiyoruz.
🔹Çalışma saatlerinin 08.00-17.00 olacak şekilde düzenlenmesini ve enerji işçisi aynı zamanda beden işçisi olduğu için ve vücudunu dinlendirmesi gerektiği için haftanın 5 iş günü yani 40 saat çalışmak istiyoruz.
🔹Kıdem ücretinin yıllık 200 TL olmasını istiyoruz."

'HAKLARIMIZI YÖNETİCİLERİN, PATRON SENDİKASININ GASP ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Enerji işçileri deklarasyonlarında emeklerinin karşılığını, insanca yaşamayı ve güvenceli çalışmayı istediklerinin altını çizdi ve ekledi: "Haklarımızın ne yöneticiler tarafından ne de patron sendikası tarafından gasp edilmesine izin vermeyeceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz."

Foto: Enerji-Sen üyesi işçilerin Bursa Uluğ önündeki eyleminden.