23 Eylül 2024 Pazartesi

Endonezya'da öğrenciler meclis binasına yürüdü

Endonezya'nın başkenti Jakarta'da binlerce öğrenci meclis binasına yürüyerek artan hayat pahalılığına ve iki dönem görevde bulunan Devlet Başkanı Widodo'nun başkanlık süresinin bir dönem daha uzatılması tekliflerine tepki gösterdi.

Endonezya'da binlerce öğrenci başkent Jakarta'da sokaklara dökülerek artan hayat pahalılığına itiraz etti. Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren öğrenciler, bazı hükümet yetkililerinin iki dönem görevde bulunan Devlet Başkanı Joko Widodo'nun görev süresini bir dönem daha uzatılması teklifine tepki gösterdi. Endonezya'da bir kişinin Devlet Başkanı görevinde iki dönemden fazla kalmaması kuralı bulunuyor. 

Jakarta çevresindeki farklı kentlerde de sokağa çıkan öğrenciler, başkentte ise meclis binasına yürüdü. Devlet Başkanı Widodo ve iktidarın anayasayı kendi çıkarına hizmet edecek şekilde büktüğünü vurgulayan öğrenciler, zorlu mücadelelerle kazandıkları demokratik hakların gasp edildiğini haykırdı.

Ülkenin dört bir yanında eylemlere öncülük eden öğrencilere, halk da büyük destek verdi. Polis, öğrencilere biber gazı ve tazyikli suyla saldırarak eylemleri dağıtmaya çabalarken, halkın büyük çoğunluğu eylemlere destek verdi.

Devlet Başkanı Widodo ise tepkiler üzerine başkanlığının 3. bir döneme uzatılmasının "sadece bir fikir" olduğunu belirtti ancak, buna ilişkin bir anayasa değişikliğinin yapılıp yapılmayacağı konusunda net bir beyanda bulunmadı.