20 Eylül 2024 Cuma

Emekliler sokağa çıktı, bütçe istedi

Denizli, Ankara ve İzmir'de sokağa çıkan emekliler, asgari ücret karşısındaki kayıplarının yüzde 40'ları aştığına dikkat çekerek taleplerini sıraladı.

Emekli aylıklarının kaybının AKP iktidarı döneminde asgari ücret karşısında yüzde 40'ları aştğını kaydededen emeklilier sokağa çıktı.

DENİZLİ
Emekli-Sen Denizli Şubesi Pamukkale ilçesinde bulunan Bayramyeri Meydanı'nda emeklilerin sorunlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Tüm Emekliler Sendikası Denizli Şubesi de destek verdi. Açıklamada sık sık "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır", "Saraya değil emekliye bütçe" ve "Emekliler sokağa hesap sormaya" sloganları atıldı.

Basın metnini okuyan Emekli-Sen Denizli Şubesi Yöneticisi Nursel Sevinç, "En düşük emekli maaşı yoksulluk sınırının yarısından az olmayacak şekilde belirlensin. İşçi ve memur emeklilerine yapılan zam oranları arasındaki adaletsizlik ortadan kaldırılsın. İntibak yasası çıkarılarak emekliler arasındaki eşitsizlik giderilsin. Haklı taleplerimiz, biz emeklilerin temsilcileri ile masaya oturulup mutabakata varılarak yaşama geçirilsin" dedi.

ANKARA
Emekli-Sen ile DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, Ulus Atatürk Anıtı önünde bir araya geldib Açıklamayı, Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz okudu. Yavuz, emeklilerin bir ocak ayında bir kez daha sokaklarda olduğunu, sokakları emeklilerin evi haline getirenlere seslenmek için bir araya geldiklerini söyleyerek, "Yıl 2024, mevsim kış, emekliler sokakta" dedi.

Emekli aylıklarının AKP'li yıllarda asgari ücret karşısındaki kaybının yüzde 40'ları aştığı bilgisini paylaşan Yavuz, sistematik olarak emekli haklarına saldırıların yapıldığını söyledi. Yavuz, "Aylıklarımızı düşürmek için ellerinden geleni yapanlar, bir tek enflasyonu, bir tek işçi ve emekçilerin üzerindeki vergi yükünü düşürmeyi başaramadı. On yıllardır 'reform' adı altında yaşama geçirilen ve her geçen gün yoksullaşmamıza neden olan politikalara karşı buradayız" dedi.

İZMİR
Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Ege Bölge Temsilciliği de Konak'taki eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi. "Emekliler çıldırmak üzere", "Emeklilere refah payı" ve "Emekli maaşı gibiyim kimseyle geçinemiyoruz" dövizlerinin taşındığı açıklamada, "Birleşe birleşe kazanacağız", "TÜİK elini cebimizden çek" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. Emeklilerin açıklamaya kafalarına taktıkları huniler dikkat çekti.

Açıklamada konuşan Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, işçi ve Bağkur emeklilerine verilen yüzde 37,5 oranındaki zamma tepki göstererek, "Bizi vahşi kapitalizm koşullarına geri çağıranlar, bizleri en temel ihtiyaçlarımız arasında tercih yapmaya zorlayanlar lüks ve şatafat dolu bir yaşam sürmekte, sofralarını bizden aldıklarıyla doldurmaya devam etmektedir. Emeklilere 'çalışmıyorsanız ölün' gözüyle bakanlara karşı yaşayacağız. Direneceğiz. Dünün tüm değerlerini yaratan bizler, emeğimizin karşılığını alıncaya kadar direneceğiz" diye konuştu.

Eylemlerde sık sık dile getirilen talepler ise şöyle:
🔹"En düşük emekli maaşı yoksulluk sınırının yarısından az olmayacak şekilde belirlensin!
🔹İşçi ve memur emeklilerine yapılan zam oranları arasındaki adaletsizlik ortadan kaldırılsın!
🔹İntibak yasası çıkarılarak emekliler arasındaki eşitsizlik giderilsin!  
🔹Haklı taleplerimiz, biz emeklilerin temsilcileri ile masaya oturulup mutabakata varılarak yaşama geçirilsin!"