19 Eylül 2024 Perşembe

Emekli olup çalışmayı sürdüren doktorlar zamdan yararlanamayacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın emekli hekim maaşlarına zam yapılacağını duyurmasının ardından Meclise konuyla ilgili kanun teklifi verilirken, emeklilik sonrası çalışmaya devam eden doktorların zamdan yararlanamayacak olması tepki gördü. Hükümet, emekli doktor maaşlarına zam yapılacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca uzman emekli hekim maaşlarına 2.000, pratisyen emekli hekim maaşlarına 1.500 TL zam yapılacağını bildirmesinin ardından konuyla ilgili kanun teklifi Meclise sunuldu.

TBMM'ye sunulan torba kanun teklifinde, "Emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan ve 5510 Sayılı Kanun'un ek 3. maddesi uyarınca ilave aylık alamayan tabip ve diş tabiplerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara 17000 gösterge rakamının, uzman olmayanlara 13000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılır” ibaresi bulunuyor.

Ancak aynı maddenin altıncı fıkrasında, "Bu madde kapsamında ilave ödemeden yararlanacaklardan, sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanların ilave ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilir. … Bu fıkra uyarınca ilave ödemeleri kesilenlerin, çalışmalarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilave ödemeleri, çalışmalarının sona erdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren yeniden ödenmeye başlanır” deniliyor. Buna göre emekli olduğu halde çalışmaya devam eden doktorların maaşlarında iyileştirmeye gidilmeyecek.

İTO: KANUN TEKLİFİ DEĞİŞTİRİLSİN

Konuyla ilgili açıklama yayınlayan İstanbul Tabip Odası, emekli hekim aylıklarının, muadillerinin çok gerisinde kaldığını, öğretim üyesi, hakim, subay gibi meslek mensuplarının emekli aylıklarının yarısı kadar olduğunu belirtti. Açıklamada, "Emekli hekim aylıkları son derece yetersizdir ve bu nedenle emekli hekimlerin çoğunluğu gönüllü olarak değil yaşamlarını sürdürebilmek için zorunlu olarak çalışmaktadırlar ve yapılacak zam sonrasında da aylıkları sayılan meslekler düzeyine bile yükselmeyeceği için çalışmaya devam etmek zorunda kalacaklardır" denildi.

Başka hiçbir emekli grubuna uygulanmayan negatif bir ayrımcılığa maruz kaldıklarını ve yapılan zamdan mahrum bırakılarak cezalandırılmak istendiklerini ifade edilen açıklamada, "Kanun Teklifi TBMM'den bu şekilde geçerse emekli hekimlerin çoğu için zamlı maaş hayalden ibaret kalacaktır. Bütün emekli hekimler adına bu fıkranın derhal Kanun Teklifinden çıkarılmasını talep ediyoruz" diye belirtildi.