20 Eylül 2024 Cuma

Emekli mitinginde Çerkezoğlu'nun kürsü işgaline tepki

Büyük emekli Mitinginde, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun kürsüyü işgal ettiğini kaydeden Emekliler Dayanışma Sendikası, "'Selamlama konuşması' bahanesiyle işgal etmesini şiddetle kınıyoruz. Buna izin veren, kürsüde görev alan arkadaşlardan bu tarz ve tutumlarını gözden geçirmelerini öneriyoruz" dedi.  

10 Aralık'ta Ankara'da üç emekli sendikanın örgütlediği Büyük Emekli Mitinginde, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun kürsüyü işgal etmesine ilişkin Emekliler Dayanışma Sendikası zorunlu açıklama yaptı.

Mitingde, "Ayrımcılığa, eşitsizliğe karşı adalet istiyoruz", "Toplu sözleşmeli sendika hakkımız engellenemez", "İnsanca onurlu bir yaşam istiyoruz" taleplerinin öne çıkarıldığı hatırlatılan açıklamada, "Miting günü kürsünün kullanımına ilişkin ortaklaştırdığımız kararlara uyulmadığını, kürsü görevlilerinin taraflı keyfi konuşmalarına, uygulamalarına sorumlular tarafından müdahale edilmediğini gördük. Oysa 13 Kasım 2023 tarihinde üç sendika temsicileriyle Tüm Emeklilerin Sendikasının Genel Merkezinde yaptığımız toplantıda, kürsüde sadece üç sendika temsilcisine söz hakkı verilecekti. Davetli olarak gelen sendikaların, konfederasyonların, derneklerin, siyasi partilerin isimleri anons edilecek. Selamlamak isteyen temsicilere sadece çok kısa olmak kaydıyla kürsüden selamlama izni verilecekti, konuşma için söz hakkı verilmeyecekti. Hiçbir siyasi parti temsilcisine konuşma izni verilmeyecekti ve bunların uygulanmasına titilikle özen gösterilecekti" denildi.

Ancak Emekli-Sen temsilcilerinin ısrarla DISK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'na söz verilmesini istediğine dikkat çekilen açıklamada, "Kürsünün emeklilerin kürsüsü olduğunu, konuşma hakkı değil sadece selamlama için çok  kısa bir süre verilmesinin doğru olduğunu, ısrarcı olunmamasını, emeklilerin kürsüsünü emekliler adına temsilcilerin kullanmasına  saygı gösterilmesi gerektiğini belirttik. Kabul gören bu kararların uygulanmasının sorumlusu merkez miting yürütmesiydi" ifadelerine yer verildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "10 Aralık günü miting kürsüsünde, kürsü önünde yaşananlar; kabul gören alınan kararların tek taraflı olarak fesih edildiğini, öncesinden buna karar verildiğini, bizimle ortak karar alınmamış gibi davranıldığını ve bize açıklama yapma gereği bile duyulmadığını gördük. Çünkü mitingden bir gün önce bile çalışmaları ve farklı bir durum olup olmadığını sormuştuk ve görüşüldüğü gibi devam ettiği ifade edilmişti. Bu tutum ve davranış her şeyden önce en az iki kronik hastalığı olan buna rağmen çaresizliğini tüketmek için alanlara çıkma cesareti ve direnci göstererek Ankara'ya gelen emekli yaşlı insanlara saygısızlıktır. Ülkemizin ve emekliler olarak bizim içinde bulunduğumuz durumu göz ardı etmeden birlikte mücadele etmek güç birliği, eylem birliği yapmak, birlikte olmak çabası içine girme gayretinin neresinde yeri olacak bu tutum ve davranışların diye düşünüyoruz. CHP'nin emeklilerin hak, hukuk mücadelesine verdiğidayanışam ve destek karşılığında emeklilerin kürsüsünü kendi meclis grup toplantısına çevirmesini kınıyoruz. DİSK Genel Başkanının emeklilerin kürsüsünü, 'selamlama konuşması' bahanesiyle işgal etmesini şiddetle kınıyoruz. Buna izin veren, kürsüde görev alan arkadaşlardan bu tarz ve tutumlarını gözden geçirmelerini öneriyoruz."