23 Eylül 2024 Pazartesi

Emekçioğlu metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor

Çorum'da Emekçioğlu Metal Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için işten atılan işçi sayısı 80'i buldu. İşçiler patronun sendikal haklarını tanıyana kadar fabrika önündeki direnişlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Çorum'da Emekçioğlu Metal Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için işten çıkarılan işçi sayısı 80'e yükseldi. İşçilerin fabrika önündeki direnişi sürdürüyor. Sendikal haklarının gasp edildiğini dile getiren işçiler, patron toplu iş sözleşmesini imzalayana kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurguluyor. Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçiler "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Direne direne direnişten zafere" sloganları attı.

İşçilerden Selim Çaylak, sendikaya üye olduklarını duyan işverenin genel müdür aracılığıyla kendilerini istifa ettirmeye çalıştığını söyleyerek, "Ama biz arkadaşlarımızla beraber bu yoldan vazgeçmedik. Çıkmış olduğumuz bir yol vardı. Anayasal hakkımızı kullanmak istedik. İşveren kendi erkini, gücünü korumak için bu hafta başında arkadaşlarımızı işten çıkarmaya başladı. Biz de işten çıkarılan arkadaşlarımızın iadesi için greve başladık" diye konuştu.

"İşveren işten çıkarılmayanların işe devam edebileceğini söyledi" diyen Çaylak, işverenin malına zarar vermeden işe devam eden arkadaşlarının olduğunu, ancak kendisinin İş Kanunu'nun 24'üncü maddesinde düzenlenen "ahlak ve iyi niyet kuralı" gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığını açıkladı.

Patronun direnişlerini kırmak için bir kısım işçiyi iş başı yaptırmak istediğini söyleyen Çaylak, "İşveren bizi işten çıkarmamış olsaydı, böyle bir uygulamaya geçmemiş olsaydı, kesinlikle direnişe geçmeyecektik. Biz Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bize verdiği hakkı medeni insanlar gibi kullandık. Bize işveren avukatları aracılığıyla 'geri içeriye girin' diyor ama biz işten çıkarılan arkadaşlarımızla girmek istiyoruz. Sadece bizlerin çocukları, anne ve babaları yok, işten çıkarılan insanların da sorumlulukları var" dedi.

'PANDEMİ SÜRECİNDE YASAK OLMASINA RAĞMEN İŞTEN ÇIKARMALAR YAŞANDI'
7 yıldır fabrikada kimyagerlik yapan Tuncer Çelik, fabrikada toplu iş sözleşmesi imzalamak için çoğunluğu aldıklarını kaydederek, "Pandemi sürecinde yasak olmasına rağmen bir gece ansızın, sabaha karşı işten çıkarmalar yaşandı. Biz de Sendikalar Kanunu'nun bize verdiği yetkiye dayanarak, iş bırakma eylemi yaptık" diye fabrikada yaşananları aktardı.

Çelik kendilerinin iyi niyetli olarak hareket ettiğini vurgulayarak, "Bugün masaya oturup sözleşmeye tabi olsak bu iş güzellikle hallolacak. İşverenin de işine gelecek. Umarım bu süreç güzellikle son bulur" dedi.