20 Eylül 2024 Cuma

Emekçilerden 'halk bütçesi' talebi

KESK öncülüğünde birçok kentte açıklama yapan emekçiler, "Emekten yana demokratik halk bütçesi" talebini yükseltti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Meclis'te devam eden Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerine dair birçok kentte açıklama yaptı. Eylemlerde, "Emekten yana demokratik halk bütçesi" talebi öne çıktı.

DİYARBAKIR 
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Yenişehir ilçesinde bulunan defterdarlık önünde basın açıklaması düzenledi.

Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı açıklamada "Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz" yazılı pankart açıldı ve Kürtçe "Halkların parası savaşa gitmesin" ve "Biz çalışıyoruz, sermayedarlar yiyor" yazılı dövizler taşındı.

KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Varol Öztorun, Meclis'te tartışılan bütçenin sermayenin bütçesi olduğunu ve söz konusu bütçeyle halkın daha da yoksullaştığını söyledi. Bütçenin savaştan değil sağlık, eğitim ve halktan yana olması talebiyle 2 Aralık'ta Diyarbakır ve İstanbul'da miting düzenleyeceklerini ifade eden Öztorun, "Taleplerimiz karşılanmazsa bizler de grev hakkımızı kullanırız. Çünkü vergilerin yüzde 80'i halktan alınıyor, ancak yüzde 1'i bize verilirken geri kalanı sermayedarlara dağıtılıyor" dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Eşbaşkanı Güneş Özel, 2 Aralık'ta "Emekten yana demokratik halk bütçesi" şiarıyla gerçekleştirecekleri mitinge katılım çağrısı yaptı.

Eylem boyunca "Parasız eğitim, parasız sağlık istiyoruz" ve "Ranta değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı.

ADANA
KESK Adana Şubeler Platformu'nun İnönü Parkı'nda düzenlediği açıklamaya çok sayıda kamu emekçisi katıldı.

KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ersin Demirçin, "2023'te kişi başına milli gelir 25 bin dolar olacak, işsizlik yüzde 5'e, enflasyon tek basamaklı rakamlara inecek. Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecek" söylemini "masal" olarak nitelendirdi. Demirçin, "İktidarın, yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere ve halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz" dedi.

KESK Genel Merkez yöneticisi Zeynep Korkmaz, iktidarın "büyüme" iddiasına tepki gösterdi. Korkmaz, "Büyümeden kim pay alıyor? Biz almıyoruz. Sermaye büyüyor. Siz büyütüyorsunuz. Bütçede tercih sermayeden yana kullanılıyor. Sermayeye değil, halka işletilmesi lazım. Bu böyle gitmez. Bunun adı modern köleliktir" dedi.

MERSİN 
Mersin'de Maliye'nin ana hizmet binası önünde yapılan açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mersin Milletvekili Perihan Koca'nın yanı sıra çok sayıda kamu emekçisi katıldı.

BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, iktidarın politikaları nedeniyle halkın yoksullaştığını belirterek, "halktan ve emekten yana bir bütçe" çağrısı yaptı.

HEDEP Mersin Milletvekili Perihan Koca, derinleşen ekonomik kriz karşısında iktidarın halklara "sabredin" dediğini belirtti. Koca, "Bu bütçe sermayedarların vergilerini silerken, halka cehennemi reva gören, sefaleti reva gören bir bütçedir. Bu halkın emeğini, ürettiklerini gasp ediyorlar. Halkın olanın bütçeyi çetelere ve mafyalara aktarıyorlar. Yine bu bütçeyi savaşa aktarıyorlar" ifadelerini kullandı.

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.

ŞIRNAK
KESK Şırnak Şubeler Platformu, Şırnak Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Halktan, emekten yana bütçe istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Şube Sekreteri Kadir Örüker, "Emeğiyle geçinen kesimler olarak ve halk olarak her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Daha fazla güvencesiz hale getiriliyoruz" dedi.

Ülkeyi yönetenlerin yıllardır masal anlattığını belirten Örüker, "Yüzde 1'in çıkarı için yüzde 99'u yok sayan adaletsizliğe ve haksızlığa karşı çaresiz değiliz. 2 Aralık Cumartesi günü İstanbul ve Diyarbakır'da hayata geçireceğimiz mitinglerle emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize ve bütçe hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Yıllardır yoksulluk, işsizlik ve yağma düzenin çarkları arasında öğütülen herkesi halktan, emekten yana bir bütçe için omuz omuza vermeye, mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırıyoruz" diye konuştu.