22 Eylül 2024 Pazar

Emek ve Özgürlük İttifakı: Halk için bütçe, insanca yaşayacak asgari ücret

Adana'da yan yana gelen Emek ve Özgürlük İttifakı, iktidarın bütçeyi savaşa ve patronlara yatırdığını belirterek, halktan yana bir bütçe ve insanca yaşayacak bir asgari ücret için örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

Emek ve Özgürlük İttifakı devam eden asgari ücret görüşmelerine ilişkin Adana'da basın açıklaması düzenledi. İsmet İnönü Parkı'nda yapılan basın açıklamasında "Halk için bütçe, insanca yaşayacak asgari ücret" pankartı açıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Hakan Çayan, işe başlama maaşı olması gereken asgari ücretin milyonlarca işçi için azami maaşa dönüştürüldüğünü söyledi. Ülkenin dörtte birinin kayıt dışı çalıştığına ve asgari ücrete dahi erişemediğine dikkat çeken Çayan, yoksulluk sınırının 26 bin TL olduğunu kaydetti. 

"Diyoruz ki, 2023 yılı için; fazla mesaiye, ek iş yapmaya ihtiyaç duymadığımız, insanca yaşayabileceğimiz ve yoksulluk sınırının üstünde bir asgari ücret belirlensin. Dinlenmeye, ailemize, sosyal yaşama zaman ayırarak, günde 7 saat çalışma ve haftada 2 gün kesintisiz hafta sonu tatili, yılda 30 gün yıllık izin hakkı olsun. En düşük emekli aylığı asgari ücret olmalı ve tüm emekli aylıkları da aynı oranda yükseltilsin" ifadelerini kullanan Çayan, halk yüksek vergi dilimleriyle soyulurken patronların teşviklerle zenginliğine zenginlik kattığını söyledi.
 
"Dışarıda yandaşlarına vergi cenneti yaratırken, içeride ise halka vergi ve zam cehennemi yaşatıyorlar. Faizcilere para var. Ama işçi ve emekçiye para yok" diyen Çayan, temel gıda maddelerinin bile bir lüks haline geldiğini söyledi.

"Örgütlenirsek, bir araya gelirsek, geçinilebilecek, insanca yaşayacak bir ücrete ve yeni haklara kavuşabiliriz" diyen Çayan, bütçede savaşa 467,8 milyar TL kaynak ayrıldığının altını çizdi. Kuzey ve Doğu Suriye'ye yapılan her operasyonun ölüm ve yıkımı getirdiğini dile getiren Çayan, şöyle devam etti: "Bu yıl bu kaderi değiştirmek için ilk adımı atalım. 'Üzerinde konuştuğunuz bizim hayatımız ve biz insanız' diyelim. İşyerinde, sokakta, işçi emekçi olmanın onuru ile örgütlenelim. Öncelikle asgari ücret tartışmasında taraf olalım. Otomatiğe bağlanan zamlar, sürekli artan vergiler karşısında, açlık sınırında asgari ücretle yaşamaya hayır diyelim. Hayatı üreten işçi ve emekçiler olarak bize reva görülen bu yaşam koşullarını kabul etmeyelim."

Eylem boyunca, "Savaşa değil, eğitime bütçe", "Krizin yükü patronlara" sloganları atıldı.