21 Eylül 2024 Cumartesi

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri: 8 Aralık'ta Bakırköy'e

İstanbul Barış, Emek ve Demokrasi Güçleri, tüm işçi ve emekçileri, 8 Aralık Pazar günü Bakırköy Halk Pazarı'nda düzenlenecek "İnsanca Yaşamak İstiyoruz" mitingine çağırdı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 8 Aralık Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda düzenlenecek mitinge çağrı için basın toplantısı gerçekleştirdi. İstanbul Tabip Odası'nda yapılan basın toplantısına çok sayıda siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, 2020 bütçesinin geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildiğini hatırlattı. Saip, "Kamu çalışanlarının payına gene yoksulluk ve sefalet düştü. Asgari ücret görüşmeleri dün başladı. TÜİK verilerine göre asgari ücretin altında, asgari ücret düzeyinde veya asgari ücretin yüzde 15 üzerinde ücret alan emekçilerin sayısı toplam 10 milyon. Son iki yılda elektrik fiyatları yüzde 72,4, doğalgaz fiyatları yüzde 60,7 arttı. Çarşı, pazar el yakıyor. Nüfusun yüzde 1'lik kesimi ulusal servetin yüzde 54,4'ünü elinde tutuyor, gelir vergisinin ise yüzde 92'sini emekçiler ödüyor. Toplam vergi gelirlerinin yüzde 70'i de dolaylı vergilerden geliyor" dedi.

Saip, toplu iş sözleşmesi için taleplerini ifade eden kamu emekçilerine, tazminatını isteyen maden işçilerine, emeklilik hakkını arayan EYT'lilere Ankara yollarının kapalı olduğunu söyledi.

Saip, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir gecede çıkartılan KHK'larla ihraç edilen kamu emekçileri, seçilmişlerin yerine atanan kayyumlar tarafından işlerine son verilen belediye çalışanları ve aileleri açlığa mahkum. Ücretine zam istemek, hak istemek, adalet istemek hainlik olarak görülüyor, en meşru talepler gözaltı ve tutuklamayla karşılık buluyor. Emeğiyle geçinen geniş halk kesimleri için hayat her geçen gün zorlaşıyor, insanlarımız geçim zorluğu nedeniyle evine ekmek götüremiyor, çaresizlikten intihar ediyor."

Siyasi iktidarın, halkın yaşadığı sorunlara çare üretmek yerine gerçeklerle bağdaşmayan "Yeni Ekonomik Program"lar açıkladığını ifade eden Saip, "Hiçbir zaman tutmayacak enflasyon, büyüme hedefleri rakamlarına inanmamızı bekliyor. Ancak ne yalanları ne de savaş politikaları halkın gerçek gündemini gizleyemiyor. Sokağın gündemi art arda gelen zamlar, büyüyen vergiler, küçülen maaşlar, işsizlik, yoksulluk, enflasyon, hayat pahalılığı. Onlar bir avuç, biz milyonlarız. Biliyoruz ki bizim gücümüz birliğimizdedir. Tek yapmamız gereken el ele vermek, yan yana gelmek, omuz omuza yürümek." şeklinde konuştu.

Saip, gerekli başvuruların yapıldığı belirterek, tüm işçi ve emekçileri 8 Aralık Pazar günü saat 13.00'te Bakırköy Halk Pazarı'ndaki düzenlenecek mitinge çağırdı.