20 Eylül 2024 Cuma

Emek 20 Konferansı Arjantin'de başladı

G20 ülkelerinden sendikaların bir araya geldiği L20 (Emek20) Konferansı Arjantin'de yapılıyor. Konferansa Türkiye'den DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu katılıyor. G20 ülkelerinden sendikaların bir araya geldiği L20 Konferansı Arjantin'in Mendoza kentinde başladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konferansta "Kriz ve Sendikalar” başlıklı bir oturumda bir konuşma yapacak.

Bu yıl L20 Zirvesi'nde "Dijital Ekonominin Çalışma Koşullarına Etkileri”, "Küresel Tedarik Zincirleri ve Taşeronlaşma”, "İklim Değişikliği ve İstihdam”, "Mesleki Eğitim”, "Sosyal Güvenlik”, "Göçmen ve Mülteci İşçilerin Sorunları”, "Kriz ve Sendikalar” gibi konular ele alınıyor.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konferansın ikinci gününde Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini, Rusya Sendikalar Federasyonu (FNPR) Genel Başkanı Mikhail Shmakov ve Hindistan İşçi Meclisi (HMS) Genel Sekreteri Harbhajan Singh Sidhu ile birlikte "Kriz ve Sendikalar” başlıklı oturumda bir konuşma yapacak.

Çerkezoğlu'nun da yer aldığı L20 heyeti konferans sonrasında 6 Eylül günü dünya işçilerinin taleplerini G20 ülkelerinin Çalışma Bakanları'na iletecek. DİSK heyeti aynı gün Mendoza'da öğretmen, akademisyen ve öğrenci sendikalarının eğitimdeki bütçe kesintilerini protesto etmek için düzenleyeceği mitinge katılacak.

TUAC (OECD Sendika Danışma Kurulu) Genel Sekreteri Pierre Habbard L20 Zirvesi'yle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Eşitsizlik tarihi bir yükselişte,  karlar yükselirken küresel ekonomik büyüme çalışan insanların cüzdanlarına yansımıyor. Servet yoğunluğu artıyor; 50 şirketin serveti 100 ülkenin servetine eşit. Küresel tedarik zincirinde çalışan işçilerin yüzde doksan dördü düşük ücretlerle güvencesiz koşullarda çalışmaktadır. Trilyon dolarlar vergi cennetlerinde saklanırken dünyanın yüzde yetmişi gerçek bir sosyal güvenceden mahrum şekilde yaşıyor.”

ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) Genel Sekreteri Sharan Burrow ise yaptığı konuşmada "Ücretlerin yükseltilmesi, sosyal güvencenin güçlendirilmesi, toplu sözleşme kapsamının genişletilmesi ve eşitsizliğin azaltılması genel ekonomik kalkınma ve büyümeyi destekleyecektir. Oysa örgütlenme özgürlüğü, grev hakkı ve toplu pazarlık hakkı sürekli ihlal ediliyor. Hükümetleri geçtiğimiz yıllarda G20 toplantılarında verilen sözleri tutmaya davet ediyoruz” dedi.