21 Eylül 2024 Cumartesi

Emaar Square işçileri balık istifi memleketlerine gönderildi

İstanbul Üsküdar'da bulunan Emaar Square şantiyesinde bir işçide koronavirüs belirtileri görülmeye başlaması ardından tüm işçiler apar topar memleketlerine gönderildi. Duruma tepki gösteren İnşaat-İş Sendikası, "Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımız neden virüs taramasından geçirilmedi?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın koronavirüs tedbirleri kapsamında şehirlerarası seyahatlerin Valilik iznine tabi tutulduğunu açıklaması ardından, İstanbul'da şantiyede çalışan işçiler apar topar memleketlerine gönderilmeye başlandı.

İstanbul Üsküdar'da bulunan Emaar Square şantiyesinde bir işçide koronavirüs belirtileri görülmeye başlaması ardından şantiyeler boşaltılarak memleketlerine gönderilmeye çalışılan işçilere test yapılmaması ise dikkat çekti. Öte yandan işçiler getirilen otobüslerle balık istifi seyahat yapmaya zorlandı.

Memleketlerine gönderilen işçilere ücretlerinin de ödenmediği bildirildi.

İnşaat İş Sendikası, Emaar şantiyesinde dün akşam yaşananlara ilişkin yaılı açıklama yaptı. Sendika, yetkililerin dün yaşananlara ilişkin şu soruları yanıtlamasını istedi.

Sendikamızın "Emaar şantiyesinde ilk koronavirüs şüphelisi" açıklamasından sonra, İşçi arkadaşlarımız neden gecenin bir vakti apar-topar özel otobüsler kiralanarak memleketlerine gönderildi?
Otobüslerde neden sosyal mesafe kuralı uygulanmadı?
Otobüslere bindirilen işçilerde salgından korunmak için hiçbir tedbir alınmamışken Emaar yetkililerinin tamamında neden maske vardı?
Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımızın yasal hakları neden verilmedi?
Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımıza neden boş kağıtlar imzalatılmaya çalışıldı?
Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımız neden virüs taramasından geçirilmedi?
Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımızın birçoğu 12 ila 20 saat yolculuk yapacaklar, bu noktada ne gibi önlemler alındı?
Emaar yönetimi ve ilgili bakanlıklar işçi arkadaşlarımızın memleketlerine ulaştıklarında aileleri ile temas sağlamadan önce koronavirüs noktasında ne gibi önlemler aldılar?
Memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımıza hiçbir ücret ödemesi yapılmadı. İşçi arkadaşlarımız evlerinde nasıl geçinecekler?
Dün (27.03.2020) sendikamız Emaar şantiyesinde çalışan İmam Bakır adındaki işçi arkadaşta koronavirüs belirtilerinin olduğunu açıklamıştı, İmam Bakır'ın son durumu açıklansın?
Bu bağlamda, memleketlerine gönderilen işçi arkadaşlarımızın ve ailelerinin başlarına gelmesi muhtemel olan koronaviris salgın vakaları ve ölümlerinden Emaar yetkilileri ve ilgili bakanlıklar sorumludur!