22 Eylül 2024 Pazar

Elende El Muhammed Kobanê ve Qamışlo'da anıldı

Rojavalı komünistler ölümsüzleşmesinin birinci yılında Elende El Muhammed (Zilan Destan)'i andı. Kobane ve Qamışlo'da yapılan anmalarda şehitlere bağlılık sözü verildi. Qamışlo'da Zilan Destan'ın adını taşıyan kültür merkezinin açılışı gerçekleştirildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), 13 Haziran 2021 tarihinde ölümsüzleşen Elende El Muhammed'i (Zilan Destan) andı.

Kobanê'de TKŞ binasında yapılan anma saygı duruşu ile başladı, sinevizyon gösterimi yapıldı.

Açılış konuşmasında Zilan Destan'ın Rojava devriminin Ortadoğu devrimine açılan kapı olduğu bilinciyle hareket ettiği kaydedildi. Ezilen halkların değişim istediği belirtilen konuşmada, "İlk adım Rojava devrimiyle atıldı. Bu devrim şehitlerin emeği ve kanlarıyla gerçekleşti. Zilan yoldaş devrimi yeni bir aşamaya, yani sosyalizme götürmek istiyordu" dedi.

Her alanda devrime saldırılar gerçekleştirildiği ifade edilen konuşmada şu ifadeler yer aldı: "Düşman Serêkaniyê, Girê Spî ve Efrin'i işgal etti. Bu toprakları tekrar özgürleştireceğimizin sözünü veriyoruz. Türk devletinin saldırıları irademizi yok etmek içindir. Eğer irademiz ve değerlerimiz yoksa biz zaten yokuz. Bundan dolayı şehitlerimize, toprağımıza ve devrimimize sahip çıkmalıyız. Zilan yoldaş bize bunu söylüyor, devriminize sahip çıkın diyor."

Konuşmada işçilere, kadınlara ve gençlere komünist hareket saflarında örgütlenme çağrısı yapıldı.

'ONUN YOLUNDAN YÜRÜMEMİZ GEREK'
Anmada TKŞ adına konuşan Xanim Mihammed, Elende El Muhammed'in mücadele yaşamına dikkat çekti, emekçi yanlarının güçlü olduğunu belirtti. Xanim Mihammed şöyle konuştu: "Heval Zilan hiçbir zaman bunu yapabilir miyim, yapamaz mıyım diye düşünmedi. Cizre bölgesinde Serêkaniyê, Dirbesiye, Hesekê, Til Temir ve Qamişlo'da dolaştı. Ezilen kadınların hepsini özgürleştirmek istedi çünkü o yaşadığı şeyler karşısında kendini özgürleştirmişti. Zilan yoldaş 13 Haziran 2021'de şehitler kervanına katıldı. Şimdi bizim de onun yolundan yürümemiz gerekiyor."

'HER ZAMAN HALKI İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAK İSTİYORDU'
Anmada söz alan Elende El Muhammed'in babası Ferzende Muhammed de "Zilan her zaman halkı için bir şeyler yapmak istiyordu ve bunun için emek harcadı. Her zaman iki adım ilerisini düşünüyordu. Açık kafalıydı, hep öğrenendi. Buna bütün yoldaşları şahittir. Şehitler onurumuzdur" dedi.

Anma Givera Müzik Grubunun ezgileriyle sona erdi.

ZİLAN DESTAN KÜLTÜR MERKEZİ AÇILDI
Devrimci Komünist Gençler CKŞ, şehadetinin birinci yılında Elende El Muhammed'i andı, adını taşıyan Zilan Destan Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Xarbi mahallesindeki kültür merkezi önünde yapılan etkinlik saygı duruşuyla başladı.

CKŞ adına konuşan Destan Serhat, Elende El Muhammed'in yaşamından kesitler aktardı, "Zilan Destan erkek egemen kapitalist sistemin baskılarını derinden yaşadığı için devrimcileşme arzusu çok yüksekti. Tüm Rojava kentlerinde her mahallede, her evde, her genç kadının gönlünde yer edindi" dedi. Elende El Muhammed'in gençliğe karşı yürütülen özel savaşa karşı mücadele ettiğini dile getiren Destan Serhat, "İradesi ve cesaretiyle tüm gençlere örnek yarattı. Biz tüm gençler Zilan Destan'ın takipçileriyiz" şeklinde konuştu.

Anmada TKŞ adına konuşan Abdulhalim Osman da Elende El Muhammed'i andı, "Zilan Destan şahsında tüm Rojava şehitlerini anıyoruz" dedi. Rojava devriminini tüm saldırılar karşısında mücadele ettiğine işaret eden Osman, "Şehitlerimizin bize bıraktıkları mirası korumak için güçlü takipçiler olmalıyız. Devrimimizi savunmalıyız. Devrime yönelik saldırılara karşı hepimiz direnişte yerimizi almalıyız" ifadelerini kullandı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Qamışlo Eş Başkanı Mesud Davud da anmada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Zilan yoldaş şahsında tüm özgürlük şehitlerini anıyoruz. Şehitleri anmak yolumuzu aydınlatan en büyük değerdir. Şehit Zilan'ın anıları yolumuzu aydınlatacaktır. Zilan, Beritan ve Mazlumların yolunun takipçisi olacağız. Sonuna kadar şehitlere bağlı kalacağız."

Anmanın devamında Berbanga Rojava'nın Elende El Muhammed anısına yaptığı şarkının gösterimi yapıldı. CKŞ'li gençlerin oluşturduğu Koma Zilan sahne aldı, Elende El Muhammed anısına ezgiler dile getirdi.

CKŞ'li gençler, Zilan Destan Kültür Merkezi'nin açılışını kurdele keserek gerçekleştirirken, sık sık "Zilan Destan ölümsüzdür" ve "Şehid namirin" sloganı atıldı.