4 Ekim 2024 Cuma

Elektriksiz bırakılan Suriyeli sığınmacıları ziyaret edildi

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, elektriksiz bırakılan Suriyeli sığınmacıların ziyaret edip, yaşam koşullarına dikkat çekti.

Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı kırsal bölgedeki Adanalıoğlu Mahallesi'nde kurdukları çadırlarda yaşayan Suriyeli sığınmacılar kaçak kullanım yaptıkları gerekçesiyle ENERJİSA Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş tarafından elektriklerinin kesilmesi nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana karanlıkta. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, durumlarını yerinde görmek ve ihtiyaçlarını tespit etmek üzere Suriyeli sığınmacılara ziyarette bulundu.

Platform üyeleri, kaldıkları çadırlarda ziyaret ettikleri sığınmacıların sorunlarını dinledi. 

Bulundukları ziyaretler sonrasında açıklama yapan Platform üyelerinden İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, insanların kaderleriyle baş başa bırakılamayacağını dile getirdi.

'İHTİYAÇLARI KARŞILANMALI'
Sığınmacıların içerisinde bulundukları mevcut koşulların Anayasa ve Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesine aykırı olduğunu ifade eden Demir, "Sığınmacılık ve mültecilik temel bir haktır. Siz bu insanları sığınmacı olarak almışsanız onların yaşamsal tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundasınız. Buradaki çocukların eğitim alması lazım, hiçbiri eğitimden faydalanamıyor. Çocuklar hem dertlerini anlatabilecek kadar Türkçe öğrenmeliler hem de de kendi anadillerinde eğitim görmeliler" dedi.

Elektrik kesintisine ilişkin ilgili kurum ile görüştüklerini ve kurumun kendilerine Valinin izni olmadan bir şey yapamayacaklarını belirtiklerini aktaran Demir, "Bu kış şartlarında insanların burada elektriksiz yaşamaları insan haklarına aykırıdır. Ülkelerinde yaşam hakkı bulamadıkları için sığınma talebinde bulunurlar ve sığındıkları ülkenin o insanların her türlü yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama zorluğu vardır. Yani ben sınırdan içeri aldım, insanlar nasıl yaşıyorlarsa yaşasınlar mantığı ile hareket edilemez" diye konuştu.

BARO BAŞKANI: VALİ RANDEVU TALEPLERİMİZE YANIT VERMEDİ
Heyette yer alan Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise, Suriyeli sığınmacıların durumunu görüşmek üzere Mersin Valiliği'nden randevu talep ettiklerini, fakat taleplerine ilişkin yanıt alamadıklarını paylaştı.

Sığınmacıların sorunlarının acil bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilboğaz, "Bu insanlar burada sağlıksız şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Misafirlerimizi layıkıyla hizmet vermek zorundayız. Umarım bunu kısa sürede hallederiz. Baroya her zaman gelebilirler. Çocukların eğitimleri ve sağlık sorunları çok ciddi. Buranın yaşanabilir bir hale gelmesi için belki bir konteynır kent haline gelmesi sağlanabilir. Biz Baro olarak elimizden geleni yapacağız. Umarım 21. yüzyılda tanık olduğumuz bu trajediye hep birlikte son verebiliriz" ifadelerini kullandı.