5 Ekim 2024 Cumartesi

Elazığ Hapishanesinde tutsaklara tarihi geçmiş Covid-19 ilaçları verildi

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 testi pozitif çıkan tutsaklara tarihi geçmiş ilaçlar veriyor. Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde kalan Mehmet Kaya, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde pandemi önlemleri bahanesiyle ağırlaşan tecrit koşullarına dair de bilgi verdi.

Pandemi önlemleri gerekçesiyle hapishanelerde bulunan tutsakların açık görüş, spor, sohbet, kurs gibi haklarını ellerinden alan iktidar, Covid-19 testi pozitif çıkan tutsakların tedavilerini de olması gerektiği şekilde yapmıyor.

Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen Mehmet Kaya, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde yaşanan hak ihlallerini aktardı.

TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇLAR VERİLDİ
Birçok tutsağın Covid-19 testinin pozitif çıktığını kaydeden Kaya, tutsaklara tarihi geçmiş ilaç verildiğini söyledi. Tutsakların hastalığının bir aydır devam ettiğini aktaran Kaya, bazı tutsakların bir ay içinde iki kez yapılan testlerinin pozitif çıktığını belirtti.

TECRİT KOŞULLARI AĞIRLAŞIYOR
Pandeminin başladığı 2020 Mart ayından itibaren açık görüş, spor, sohbet, kurs ve diğer etkinliklerin kaldırıldığını, tam bir tecrit yaşandığını söyleyen Kaya, ayda iki kez izin verilen kapalı görüşlerde ise sadece iki kişiyle görüşebildiklerini kaydetti. Sosyal aktivite olarak geçmişte haftada bir çıkabildikleri, fakat pandeminin başlamasıyla bütünüyle yasaklanan spora ise bu ay 15 günde tek bir oda şeklinde çıkabildiklerini dile getirdi.

Hapishanedeki diğer uygulamalara da değinen Kaya, kantinde satılan ürün fiyatlarının her hafta yeni zamlarla fahiş bir hal aldığını, koğuşlarda sadece semaver, buzdolabı ve TV bulunmasına rağmen 50-60 lira gibi yüksek elektrik faturaları ödemek zorunda bırakıldıklarını belirtti.

Temel temizlik ihtiyaçlarının karşılanmadığını, berbere çıkartılmadıkları gibi bozuk olduğu gerekçesiyle tıraş makinesi de verilmediğini aktaran Kaya, Kürtçe kitap ve mektupların verilmediğini paylaştı. Kaya, "Kürtçe kitap ve mektupların tutuklulara verilmesi için tercüman parası isteniyor. Tutuklulara ellerinde bulundurabilecekleri kitap sayısı 7 tane ile sınırlandırılıp, iki ayda sadece bir adet kitap değiştiriliyor" diye kaydetti.

Kaya, haftalık Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesi ile günlük yayın yapan Yeni Yaşam ve Evrensel gazetelerinin de tutsaklara verilmediğini telefon görüşmesinde ailesine aktardı.