20 Eylül 2024 Cuma

Elazığ Hapishanesi'nde tutsak Yılmaz bir yıldır tecrit altında

Elazığ Hapishanesi'nde MLKP'li tutsak İsmail Yılmaz, "terör kimliği takma" dayatmasını reddettiği için bir yıldır "özel tecrit" altında tutuluyor. Aynı cezaevinde kalan kadın tutsakların ise 24 saati kamera ile gözetleniyor.
Hapishanelerde siyasi tutsaklara karşı hak ihlalleri devam ediyor. Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen ve idarenin keyfi uygulamalarını meşrulaştıran genelgeler sonrasında hak ihlallerinde artış yaşanıyor.
 
Mardin'in Nusaybin ilçesinde 14 Mart 2016'da ilan edilen özyönetim direnişine katıldığı için hapsedilen MLKP’li İsmail Yılmaz tecrit koşullarında tutuluyor.
 
Yılmaz’ın avukatından edinilen bilgiye göre, tutuklu bulunduğu Elazığ T tipi Hapishanesi'nde "terör kimliği takma" dayatması nedeniyle bir yıldır aile görüşüne çıkamıyor, telefon görüşmesi yapamıyor ve kargo alamıyor.
 
Elazığ Kadın Kapalı Hapishanesi'nde ise kadınların bulunduğu koğuşlara kamera yerleştirildi. Hasta tutsaklar için yapılan R Tipi Hapishanesi'ne bakanlık kararnamesi ile politik tutsak kadınlar yerleştirildi. 
 
Elazığ Hapishanesi'nde hükümlü Fethiye Ok, ETHA'ya gönderdiği mektupta 15 kişilik koğuşlarda 28 kişinin kaldığını ve koğuşlara yerleştirilen kameralar ile 24 saat gözetlendiklerini belirtti.
 
Kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Ok, daha önce aynı hapishanede yaşanan kimlik dayatmasına karşı açlık grevi yaptıklarını hatırlattı.
 
Ezilenlerin Hukuk Bürosun avukatlarından Can Tombul ise tutsakların kullandığı ortak kullanım alanı ve havalandırmada 6 kamera olduğunu, odaların girişini ve havalandırmaları görecek şekilde yerleştirilen kameraların özel yaşamın gizliliğini ihlal ettiğini vurguları. 
 
Avukat Tombul, tutsakların kameralarına karşı çıktıklarını ve idarenin ise keyfi disiplin cezaları verdiğini ifade etti.