22 Eylül 2024 Pazar

Ekolojistlerin Erzincan'a girmesi engellendi

Yerinde incelemeler yapmak için İstanbul'dan 170 ekoloji örgütün temsilen yola çıkan ekolojistler Erzincan ve çevre illerin valilerinin yasak getirdiği gerekçesiyle Erzincan'a alınmadı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde yerli iştiraki Çalık Grubu olan Anagold'a ait Çöpler Altın Madeninde meydana gelen katliamın ardından yerinde inceleme yapmak için İstanbul'dan yola çıkan ekoloji ve emek örgütleri Sivas il sınırında valilik yasağı olduğu gerekçesiyle durduruldu.

Ekoloji ve emek örgütlerine yapılan tek açıklama ise Erzincan'a girişin tamamen yasak olduğu. 170 ekoloji örgütü temsilen İstanbul'dan yola çıkan gruba, "Erzincan valisi ve çevre kentlerdeki valiler Erzincan'a geçmenize izin vermedi. Geri dönün, isterseniz burada da bekleyebilirsininiz" cevabı verildi.

Söz konusu alana ekoloji örgütlerini temsilen geçtiklerini belirten ekolojistler, "Tüm derdimiz orada yaşananlara tanıklık etmek, kamuoyuna gördüklerimizi aktarmaktan ibaret" dedi.

Sabaha kadar Erzincan'a girmenin yollarını arayan ekolojistler, yasak kararı olmayan Malatya'dan Erzincan'a geçmeye çalıştı. Ekolojistleri takip eden jandarmalar, aracı bağlayacakları yönünde tehdit etti.

Uzun uğraşlara rağmen Erzincan'a giremeyen ekolojistler Tokat'ın Reşadiye ilçesinde basın açıklaması düzenleyerek yasağı protesto etti.

"İliç'ten Fırat'a zehir akıyor", "Maden kazası değil katliam" pankartları ile "Ekokırım suç mahali", "İş kazası değil katliam", "Topkak kayması değil milyonlarca ton kimyasal zehirli atık" dövizleri taşıyan ekolojistler, mücadelenin süreceğini kaydetti.