2 Ekim 2024 Çarşamba

EHB avukatlarının ifade işlemlerine katılmaları yasaklandı

EHB, haklarında açılan davalar gerekçe gösterilerek gözaltındaki müvekkillerinin ifade işlemlerine katılmalarının engellendiğini duyurdu. Sosyalistlerin savunmansız bırakılmak istendiğini kaydeden EHB, tüm meslektaşlarına dayanışma ve müvekkillerini savunmaya çağırdı.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarının, haklarında açılan davalar gerekçe gösterilerek gözaltındaki müvekkillerinin ifade işlemlerine katılmaları engellendi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan EHB, 2020-2021 adli yıl açılışının özgürlük ve adalet mücadelesi yürüten sosyalistler hakkında gözaltı saldırıları ve avukatlar hakkında verilen soruşturma yasaklarıyla başladığını kaydetti.

"Adil yargılanma hakkı" talebiyle yürüttüğü ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen Ebru Timtik'in anıldığı açıklamada, "Hakkında devam eden yargılamalar gerekçe gösterilerek stajyer meslektaşlarımızın ruhsatları gaspedilerek avukatlık yapmaları engellenirken, haklarında soruşturma olan meslektaşlarımızın ruhsatlarının iptali için Saray'ın talimatları doğrultusunda yeni bir yasa hazırlığı planlanmaktadır" denildi.

'BÜROMUZ AVUKATLARININ EVİ KİMSENİN OLMADIĞI BİR GECE ARAMA YAPILMIŞTIR'
EHB, "Tüm bunların yanısıra sokaklarda adalet mücadelesi yürüten sosyalistlere her Eylül ayında olduğu gibi bu Eylül ayında da gözaltı saldırısı gerçekleşmiştir. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ESP/SKM MYK üyesi Çiçek Otlu, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve pek çok sosyalist 7 Eylül tarihinde gözaltına alınmıştır. Bu haksız gözaltı işlemine 24 saat müdafi kısıtlılığı ve gizlilik kararı da eklenmiştir. Aynı soruşturmada büromuz avukatlarından Gülhan Kaya, Sezin Uçar, Özlem Gümüştaş ve Can Tombul hakkında; haklarında devam eden yargılamalar gerekçe gösterilerek soruşturma işlemlerine katılmaktan men kararı verilmiştir. Büromuz avukatlarının ikamet ettikleri evlerden birinde kimsenin olmadığı bir gece yarısı arama işlemi yapılmıştır. Kapısı kırılarak girilen evde, meslektaşlarımızın dahi aramaya eşlik etmesine imkan tanınmamış, meslektaşlarımızın bilgisayarlarına el konulmuş, hiçbir ceza usul mevzuatı dikkate alınmamıştır" ifadelerini kullandı.

İktidarın yargı sistemindeki düzenlemelerle avukatlık mesleğini işlevsizleştirmek, ceza yargılamalarını avukatsız yürütmek istediğini kaydeden EHB, ancak avukatların siyasal baskıya karşı özgürlükçü savunmanlık pratiğinden vazgeçmediğini ve dayanışmayı büyüttüğünü belirtti.

EHB'nin açıklaması şöyle devam etti: "Büromuz avukatları hakkındaki bu karar vesilesiyle bir kez daha söylemek istiyoruz. Avukatlar olarak mesleki faaliyetlerimiz nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanabilir, mesleğimizi yürütmemiz engellenebilir. Ama adalet ve özgürlük ihtiyacı devam ettiği müddetçe hakikat arayışçılığı bitmez ve savunma kürsüsü boş kalmaz.

'DAYANIŞMAYA VE MÜVEKKİLLERİMİZİ SAVUNMAYA BEKLİYORUZ'
"Bizlere yasak koyarak savunmansız bırakılmaya çalışılan gözaltındaki müvekkillerimiz 11 Eylül Cuma (bugün) günü saat 11.00'de savcılık ifadesi için Çağlayan Adliyesi'ne çıkarılacaklar. Tüm meslektaşlarımızı, soruşturma dosyasından yasaklanan büromuz avukatlarıyla dayanışmaya ve müvekkillerimizi savunmaya bekliyor, demokratik kamuoyunu avukatlar üzerinden tüm topluma dayatılan Saray rejiminin politikalarına karşı özgürlük ve adalet mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz."