4 Ekim 2024 Cuma

Eğitim Sen: YKS ücretleri kaldırılmalıdır

Yükseköğretim Kurumları Sınavı oturum ücretlerinin geçen yıla nazaran yüzde 30 zamlanmasına tepki gösteren Eğitim Sen Genel Merkezi, sınavlarla öğrencileri başarısının değil sınıfının belirlenmek istendiğini kaydetti. Açıklamada, YKS ücretinin derhal kaldırılması istendi. 

Eğitim Sen Genel Merkezi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretlerine ilişkin açıklama yaptı. 

2021 yılı enflasyon hedefinin yüzde 9.4 olarak açıklandığı hatırlatılan açıklamada, tıpkı köprü ve otoyol zamlarında olduğu gibi YKS oturum ücretlerinin de yüzde 30 zamlandığına dikkat çekildi. 

YKS için geçen yıl oturum başına 70 TL olan sınav ücretinin, 2021 yılı için oturum başına 90 liraya çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, "İki oturuma girecek bir öğrenci 180 TL, üç oturuma girecek bir öğrenci ise 270 TL ödemek zorunda bırakıldı. Salgın koşullarında öğrencilerin ders materyallerine, bilgisayara ve internete erişiminin sağlanamadığı, öğrencilerin nitelikli eğitim hakkının yok sayıldığı bir dönemde ticari kaygı ve hesaplarla sınav oturumlarında zamlı fiyatlandırmaya gidilmesi skandaldır" denildi. 

Sınavların başarıyı değil gençlerin sınıfını belirlediğinin altı çizilen açıklamada, şöyle devam etti: "Eğitim Sen olarak, sınav odaklı bir eğitim sistemine ısrarla karşı çıktık. Sınav odaklı bir eğitim sistemini savunanlar, salgın döneminde dahi kendilerinden sınav parası istenen yoksul ailelerin çocuklarının gözlerinin içine bakmalı ve onlara 'eğitimdeki başarılardan' söz etmeyi denemelidir. Çünkü hakikat, o çocukların, gençlerin gözlerinin içinde saklıdır."