22 Eylül 2024 Pazar

Eğitim-Sen: Sorunlar çözülmüyor derinleşiyor

Eğim-Sen Şubeleri, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının ilk yılını değerlendirdi. Eğitimde durumun gün geçtikçe kötüleştiğini vurgulayan Eğitim-Sen, okullarda eğimin içler acısı olduğuna dikkat çekti.
2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılının ilk yarı yılına dair değerlendirme raporlarını açıklayan Eğitim Sen Şubeleri, bilimsellikten uzak biçimde dizayn edilen eğitim alanında toplumun dilsel ve dinsel olarak tekleştirilmeye çalışıldığını, idarecilerin yandaşlardan seçilip muhaliflerin elendiğini, eğitim yuvası olmaktan hızla uzaklaştırılan okulların içler acısı halde olduğunu kaydetti.
 
DİYARBAKIR
 
Eğitim Sen Diyarbakır 2 No'lu Şube'nin yaptığı açıklamayı Şube Kadın Sekreteri Zeynep Kaya okudu. Yüz binlerce öğrencinin bir dönemi daha anadillerinde eğitim almadan bitirdiğini belirtelen raporda, kentte her 10 idareciden 9'unun yandaş sendika üyesi olduğu, Sur Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Sur Kaymakamı eşinin ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Şube Müdürü yapıldığı belirtildi.
 
Eğitim Sen olarak anadilde demokratik, laik, bilimsel ve kamusal eğitim istediklerini ifade eden Kaya, "Müfredatın çağa uygun hale getirilmesi gerici yoz cinsiyetçi söylemlerden ve uygulamalardan arındırılması. Kadrolaşmaya son verilip objektif kriterlere göre idareci atamaları yapılmalı. Sözleşmeli öğretmenlik atamalarından bir an önce vazgeçilip kadrolu ve güvenceli atamalar yapılmalı. Toplumsal vicdanı yaralayan ve yozlaştıran taciz, tecavüz ve şiddeti teşvik edici cezasızlık sisteminden bir an önce uzaklaşıp, ciddi yaptırımlar uygulanması. OHAL komisyonu lağvedilip ihraç edilen kamu emekçileri bir an önce görevlerine iade edilmelidir" dedi.
 
VAN
 
Eğitim Sen Van Şubesi de 2018-2019 eğitim-öğretim yılının ilk dönemini şube binasında düzenlediği toplantı ile değerlendirdi. Toplantıda açıklama yapan Şube Sekreteri Orhan Buran, 2018 yılında eğitim sisteminin iktidar eliyle uçuruma doğru sürüklediğini söyledi. 2018 yılında çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için hiçbir somut adımın atılmadığını belirten Buran,"Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanamadı. Bölgesel, cinsel, sınıfsal eşitsizlikler, anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar iktidarın çözmek bir yana daha da derinleştirdiği temel sorunlar olarak eğitim sisteminin öncelikli gündem maddeleri olmayı sürdürdü" dedi.