2 Ekim 2024 Çarşamba

Eğitim Sen: Nişantaşı Üniversitesi'nin cilalarını sökeceğiz

Eğitim Sen, Nişantaşı Üniversitesinde mobbinge ve ağır çalışma koşullarına karşı haklarını ve akademik özgürlüğü savundukları için işten çıkarılan öğretim elemanlarına destek açıklaması yaptı. Sendika, "Nişantaşı Üniversitesi adının üzerindeki cilaları söküp atacağımızdan ve hak ettiği yeri almasını sağlayacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır" dedi.

Eğitim Sen, Nişantaşı Üniversitesinde mobbinge ve ağır çalışma koşullarına karşı haklarını ve akademik özgürlüğü savunan öğretim elemanlarının işten çıkarılmasına dair yazılı açıklama yayımladı. Nişantaşı Üniversitesi yönetiminin suç işlediğini vurgulayan sendika, savcıları ve YÖK'ü derhal harekete geçmeye çağırdı.

"ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ AÇIKÇA SUÇ İŞLEMEKTEDİR"
Öğretim elemanlarının “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış” suçlamasıyla işten çıkarıldığını belirten Eğitim Sen, "Araştırma görevlilerinin temel yükümlülüğünün 'araştırma' olduğu gerçeğini yok sayan, öğretim elemanlarına 'müşteri memnuniyeti' kapsamında akıl almaz baskılar uygulayan ve üniversiteyi tipik bir işletme haline getirerek 'kâr-zarar' mantığıyla hareket eden Nişantaşı Üniversitesi yönetimi açıkça suç işlemektedir" dedi.

Vakıf üniversitelerinin yükseköğretim hizmetini örgütlerken hukuka uygun hareket etmek zorunda olduğunun altını çizen Eğitim Sen, "Personelinin ücret, özlük ve sosyal hakları açısından getirilen düzenlemelere, üniversite yönetimlerinin ya da üniversite patronlarının riayet etmeme hakları bulunmamaktadır! Ancak Nişantaşı Üniversitesi yönetimi ve patronları bunun tam tersini yapmakla yetinmemekte, aksine emeğine, haklarına ve akademik özgürlüğüne sahip çıkan öğretim elemanlarını tehdit ederek ve işten atarak açıkça suç işlemekte ısrarcı davranmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Üniversite yönetiminin arzusunun zorbaların arzusu olduğunu söyleyen Eğitim Sen, "Yönetimin arzuzu, daha fazla para kazanmak uğruna, karşılarına çıkan her şeyi ve herkesi sindirmeye, baskı altına almaya, tehdit etmeye ve 'sorun' olmaktan çıkarmaya çalışmaktır! Bu yönetim arzusu, bırakalım üniversiteleri, olsa olsa zorbaların arzusu olarak tarif edilebilir" dedi.

"DERHAL YASAL SÜREÇLER BAŞLATILMALI"
YÖK'ün yaşananları izlemezine tepki gösteren Eğitim Sen, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu vahim tablo karşısında ise YÖK sessizliğini korumakta, yaşananları izlemekle yetinmektedir. Hâlbuki Nişantaşı Üniversitesi yöneticileri hakkında derhal yasal süreçler başlatılmalı, bu hukuksuzluğa seyirci kalınmamalıdır!

"Eğitim Sen olarak, Nişantaşı Üniversitesi'nde yaşananları yakından takip ettiğimizin, üniversite yönetiminin pervasız ve hukuksuz uygulamaları karşısında Nişantaşı Üniversitesi öğretim elemanlarının yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz! 

"Nişantaşı Üniversitesi yönetimi, öğretim elemanlarının taleplerini karşılamadığı ve işten atılan öğretim elemanlarını tekrar işe almadığı müddetçe, tüm örgütlü gücümüzü kullanarak, sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde, Nişantaşı Üniversitesi adının üzerindeki cilaları söküp atacağımızdan ve hak ettiği yeri almasını sağlayacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır!"