20 Eylül 2024 Cuma

Eğitim Sen: MSGSÜ için alınan karar eğitime ihanettir

Eğitim Sen, MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı'nın kaymakamlık eliyle boşaltılmak istenmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada erteleme değil iptal vurgusu yapıldı. Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) İstanbul Devlet Konservatuarı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na bağlı Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı'nın 2017 yılında aldığı kararla başlayan hukuki süreç henüz tamamlanmadan, kaymakamlık eliyle boşaltılmak istendiği belirtildi.  Açıklamada "MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı'nı kuşaklar boyunca sanatçı yetiştirdiği tarihi binadan çıkartma arzusu AKP hükümetinin kültür sanat alanında gerçekleştirmek istediği büyük dönüşümle paralellik göstermektedir. Hükümetin yeni kültür sanat politikaları gereği, cumhuriyet değerlerinin ve çok sesli batı müziğinin sembolü olan konservatuarların yerini yeni, yukarıdan aşağıya yönlendirilen, muhafazakâr sanat kurumlarının alması planlanmaktadır" denildi.
 
Yerinden etme kararı, hükümetin işlediği kent suçları zincirinin bir halkası olarak, kent merkezlerinde yer alan hastane ve okul gibi kamusal binaların teker teker boşaltılarak ranta açılması sürecinin  bir parçası olduğu vurgulandı.
 
EĞİTİM HAKKINA İHANETTİR
 
6 yaşından 25 yaşına kadar 1400 öğrencisiyle Türkiye'nin en başarılı sanat eğitim kurumlarından biri olarak kamusal sanat eğitimi veren ve dünya ölçeğinde sanatçılar yetiştirmiş olan MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı'nın yerinden edilmek istenmesi hem sanata hem de anayasada öncelikli olarak tanımlanan eğitim hakkına "ihanettir" denilen açıklamada, kamuoyu baskısı üzerine tahliyenin "makul bir süre" ertelendiğine dair açıklamayı yeterli bulmadıkların belirtti.
 
"Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi olarak tüm gücümüzle süreci takip etmeye ve eğitim ve sanat kurumlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sanat eğitiminin değersizleştirilmesine, içinin boşaltılmasına ya da iktidarın ideolojisinin bir eklentisi haline getirilmesine izin vermeyeceğiz" denildi.