4 Ekim 2024 Cuma

Eğitim Sen : Liseler aşı takvimine göre açılmalı ve liselerde sınavlar iptal edilmelidir

MEB'in gerekli önlemleri almadan 1 Mart'ta liselerde yüz yüze eğitimin başlatılması kararına ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen Genel Merkezi, 12. sınıfların bulaş riski bakımından yetişkinlerle benzer nitelikler taşıdığına dikkat çekti. Eğitim Sen Genel Merkezi, kararın etik ve politik olarak yerinde olmadığını vurguladı. 

Eğitim Sen Genel Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmadan ve maske, mesafe, yüzey/solunum hijyeninin sağlanmasına ilişkin tüm önlemler alınmadan okulların 1 Mart tarihinde açılması kararına yönelik açıklama yaptı. 

Liselerde 12. sınıfın, bulaş riski bakımından yetişkinlerle benzer nitelikler taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, aşı takvimi muğlaklığını korurken liselerde bir yandan 12. sınıflar için yüz yüze eğitime başlanacak olmasının okul nüfusunun artmasına ve hareketlenmesine yol açacağı belirtildi.

Liselerde sınavların yapılmasının planlanması, gerek takvimi, gerek kapsamı ve gerekse salgın koşullarında uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizlikleri bir nebze ortadan kaldırabilecek telafi programlarının düşünülmemiş olması nedeniyle büyük sorunlar içerdiğinin altı çizilen açıklamada, "Bu sınavlar her ne kadar 1 Kasım 2020'ye kadar olan konuları kapsıyor olsa da biliyoruz ki eğitim sürecinde çok ciddi sınıfsal eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve anadili farklı olan öğrencilerin karşı karşıya kaldığı eşitsizlikler, eğitim sürecini çok olumsuz etkilemiş ve eğitim hakkının kullanılmasını büyük ölçüde sekteye uğratmıştır. Bu nedenlerle hiçbir telafi programı yapılmadan bu sınavların yapılması, eğitsel olarak doğru olmadığı gibi etik-politik olarak da yerinde bir karar değildir" denildi. 

Eğitim Sen Genel Merkezi, toplum sağlığını öncelediklerini belirtti ve şu talepleri sıraladı: 

"Eğitim emekçilerine aşı yapılmasına gecikmeksizin bir an önce başlanmalıdır.
Okulların ne zaman açılacağı, aşı takvimi, telafi programlarının kapsamı ve niteliği, okul içinde salgınla mücadele ve benzeri konulardaki karar süreçlerine, eğitim bileşenlerinin ve onların demokratik örgütlerinin katılımı sağlanmalıdır.
Liselerde birinci dönem yapılamayan sınavların yapılması kararı iptal edilmeli ve bu sınavlar yüz yüze eğitime geçildiğinde mutlaka telafi programı yapılarak gerçekleştirilmelidir."