Eğitim Sen: AYM'den beklentimiz ÖMK'yı derhal iptal etmesidir
Eğitim Sen, ÖMK'nın 9 Kasım'da AYM'de esastan görüşüleceğine dikkat çekerek, AYM'nin yapması gerekenin öğretmenler arası eşitsizliği derinleştiren bu uygulamaya derhal son vermek olduğunu vurguladı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) Anayasa Mahkemesi (AYM) gündemine gelmesine ilişkin Ankara'da bulunan genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Basın açıklamasını Eğitim Sen Genel Sekreteri İkram Atabay okudu. 14 Şubat'ta yürürlüğe giren ÖMK ve ardından çıkarılan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği"nin başından itibaren eğitim emekçilerinin yoğun itirazıyla karşılandığını hatırlatan Atabay, ÖMK'nın yasalaşmasının hemen ardından ana muhalefet partisi tarafından AYM'ye taşındığını dile getirdi.
AYM'nin konuyu "esastan görüşmek üzere" gündemine aldığını söyleyen Atabay, Eğitim Sen'in ise yönetmeliğe karşı Danıştay'a dava açıldığını aktardı. "Açılan davalara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır değildir" diyen Atabay, ÖMK'nın öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığına, öğretmenlerin ekonomik haklarına çözüm üretmediğine, "eşit işe eşit ücret" ilkesini ortadan kaldırdığına, öğretmenler arası ayrımcılığı derinleştirdiğine dikkat çekti.
2 Kasım'da 14 eğitim sendikası tarafından ülke genelinde yapılan iş bırakma eylemini hatırlatan Atabay, MEB'in bütün eleştirilere kulak tıkayarak bildiğini okumaya devam ettiğinin altını çizdi.
AYM'nin ÖMK'yı 9 Kasım'da esastan görüşeceğini söyleyen Atabay, "Eğitim emekçilerinin beklentisi, ÖMK'de yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve 'eşit işe eşit ücret' ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. Bu anlamda AYM'nin vereceği karar önemlidir" ifadelerini kullandı.
Eğitim Sen olarak yıllardır tüm eğitim ve bilim emekçilerinin haklarını savunduklarını dile getiren Atabay, şöyle devam etti: "Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alındığında anlamlı olacaktır. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir kanun yapılmalıdır."
Atabay, ÖMK ve yönetmeliğe karşı mücadelelerini her alanda sonuç alıncaya kadar sürdüreceklerinin altını çizdi.