22 Eylül 2024 Pazar

Eğitim emekçileri ablukaya meydan okudu: ÖMK iptal edilsin

Yeni eğitim öğretim yılı açılışı öncesi Öğretmenlik Meslek Kanunu'na tepki göstermek için MEB önüne çağrı yapan Eğitim Sen'li öğretmenler, Ankara'nın pek çok noktasında polis ablukasına alındı. Ablukaya rağmen eylemde ısrarcı olan öğretmenler, ÖMK'ya karşı ses çıkarmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Eğitim Sen, yeni eğitim ve öğretim yılı açılışı öncesi öğretmenlerin ve eğitim sisteminin sorunlarına dikkat çekmek ve "Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin" demek için Ankara'da bulunan Milli Eğitim Bakanlığı binasına yürüme çağrısı yaptı. 

EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ ABLUKAYA ALINDI
Yürüyüş öncesi Eğitim Sen Genel Merkezi polis ablukasına alınarak, uzunca bir süre eğitim emekçilerinin binadan çıkışına izin verilmedi. Çıkmak isteyen öğretmenlere polis saldırdı. Eğitim emekçileri duruma "Faşizme karşı omuz omuza", "Öğretmeniz haklıyız, kazanacağız" sloganlarıyla tepki gösterdi. Polisler, ablukaya direnen eğitim emekçilerini darp, tehdit ve hakaretlerle engellemeye çalıştı. MEB önünde toplanan öğretmenler de polis ablukası altına alınarak Güvenpark'a sürüldü. Eğitim emekçileri bunun üzerine açıklamalarını yapmak için Eğitim Sen 1 No'lu Şube önünde buluştu.

"Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin! Kariyer hiyerarşisine hayır! Eşit işe eşit ücret! Birleşirsek kazanırız" pankartı açılan eylemde, "Uzmanlığım diplomamdır, kariyer basamakları sınavına hayır", "Öğretmenler, öğretmenlik meslek kanunu değil yitirilen itibarını istiyor", "ÖMK=Eşitsizlik, Ayrıştırma, Güvencesizlik, Rekabet", "Öğretmenlerin fedakarlığını ölçemezsiniz, sınav değil itibar" dövizleri taşındı.

ATABAY: KAPALI MEKANLARIMIZDA KALMAYACAĞIZ
Eylemde konuşan sendika genel sekreteri İkram Atabay, polis ablukasına tepki göstererek, halihazırda Eğitim Sen MYK üyelerinin ve şube başkanlarının genel merkezlerinde fiili gözaltında tutulmaya devam edildiğine dikkat çekti. Siyasi iktidarın eylemlerini kapalı alanlara sıkıştırmaya çalıştığını dile getiren Atabay, "Bizim toplantı ve yürüyüş hakkımız engelleniyor. Biz bunu kabul etmeyeceğiz, kapalı mekanlarımızda kalmayacağız" dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu "ucube" olarak nitelendiren Atabay, ÖMK'nın eğitimciler arasında hiyerarşi oluşturduğuna, eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı olduğuna vurgu yaptı. Atabay, Eğitim Sen olarak en başından itibaren bu kanuna karşı durduklarını ifade etti ve "Bütün engellemelere rağmen bundan sonra da sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Eylem boyunca, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.