25 Kasım 2024 Pazartesi

Eğitim çalışanlarının sorunlarına dikkat çekildi

Eğitim Sen Genel Başkanı Kurul ve Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında üniversitelerde çalışan idari ve teknik personel ile tüm yardımcı hizmet personelinin sorunlarına dikkat çekildi. Kurul, insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelesini, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte güçlü biçimde sürdüreceklerini yineledi.

YÖK uygulamaları ve üniversitelerde çalışan idari ve teknik personel ile tüm yardımcı hizmet personelinin sorunları hakkında, Eğitim Sen Genel Merkezinde Genel Başkan Nejla Kurul ve Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi yürütme kurulu üyelerinin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Söz alan Kurul eğitim ve bilimsel üretim, üniversitenin tüm çalışanlarının kolektif emeğinin ürünü olduğunu kaydetti. Ancak üniversitelerde kadrolu, sözleşmeli ve işçi olarak istihdam edilen personelin, sınırlı özlük hakları ve açlık sınırında ücretler ile yaşam mücadelesi vermekte olup, üniversitelerin olanaklarından da bütünüyle yararlanamadığını, yükseköğretim kurumlarındaki karar mekanizmalarında yer alamadığını söyleyen Kurul, "Bu durum personel ayrımcılığı yaratmakta, akademik personel ve diğer personel arasındaki dayanışmayı zedeleyen bir yapı meydana getirmektedir. Özellikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında çalışan yükseköğretim personeli, bu yasaların yarattığı sıkışmışlık nedeniyle çok fazla sorunla karşılaşmaktadır" dedi.

Kangren haline getirilen bu sorunların, nitelikli bir yükseköğretim hizmetinin örgütlenmesinin ve emekçilerin insanca çalışma koşullarına sahip olmasının önünde büyük bir engel oluşturmadığını belirten Kurulu, ayrıca, hükümetin yükseköğretim politikalarını oluştururken idari ve teknik personeli yok sayan bir bakış açısı geliştirmesi, üniversite bileşenlerinin önemli bir kesiminin yükseköğretim alanına yabancılaşmasını da beraberinde getirdiğini ekledi.

"İdari ve teknik personelin üniversite bünyesindeki eğitim olanaklarından sosyal imkanlara kadar karşılaştığı ayrımcı ve ötekileştirici uygulamalar, yaşanan sorunların çözümü noktasında acilen adım atılmasını zorunlu kılmaktadır" diyen Kurul, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ile akademik personele çeşitli oranlarda verilen "üniversite ödeneğinin" üniversitede çalışan idari personele verilmediğini ayrıca 2014 yılında 6564 sayılı Kanun ile üniversite akademik personeline uygulanmak üzere "yükseköğretim tazminatı" getirildiğini kaydetti.

Eğitim Sen'in tüm taleplerine rağmen üniversitelerin akademik personel dışında dışında kalan çalışanların bu haktan mahrum edildiğini ve bu çalışanlara yükseköğretim tazminatı hakkı verilmediğini söyleyen Kurul, şöyle devam etti: "Sendikamız Yükseköğretim Bürosu, başta idari ve teknik personel olmak üzere tüm üniversite personelinin haklarının görmezden gelinmesine karşı bir imza kampanyası başlatmış ve toplanan 2100 imza bugün YÖK'e iletilmiştir. Talebimiz ise ayrım yapılmadan tüm üniversite personeline 'yükseköğretim tazminatı ve üniversite ödeneği' verilmesidir. Meclis gündeminde bütçe görüşmelerinin yer aldığı bir dönemde, emekçilerin taleplerine kulak verilmesini ve sorunlarımıza çözüm üretilmesini talep ediyoruz. Eğitim Sen olarak insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelemizi, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte güçlü biçimde sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz."