2 Ekim 2024 Çarşamba

Ege 78'liler: Darbeci siyasetle yüzleşme sağlanmalıdır

12 Eylül'ün 40. yılına ilişkin eylem yapan 78'liler Girişimi/EGE 78'liler, darbeci siyasetle yüzleşmenin sağlanması gerektiğini kaydetti. 

78'liler Girişimi/EGE 78'liler, 12 Eylül askeri faşist darbesinin 40. yılına ilişkin açıklama yaptı. Konak Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde, 12 Eylül darbecilerinin parlamentoyu ortadan kaldırdığı, Yasama, Yargı, Yürütme yetkisini kendilerine topladığı belirtildi.

Türkiye'nin 12 Eylül darbesiyle hesaplaşmayışının sonucu olarak 15 Temmuz darbe girişiminin devamının tekçi rejim olduğu kaydedilen açıklamada, Türk tipi tekçi rejimin de 12 Eylül zemini üzerinden geliştiği söylendi.

Eylemde, Türkiye 12 Eylül darbesiyle hesaplaşmadığı için yaşananlar şöyle sıralandı:

Meclis devre dışı edildi. Devleti Erdoğan sözcülğünde, dar bir 'derin/oligarşik muktedirler' yönetiyor. 
İçeride ve dışarıda, anti Kürt 'beka' aldatmacasıyla, hileli yönlendirmelerle, ayrıştırma, bölme, kayyım ve savaş politikalarıyal yürünüyor. 
Yalnızlaştırma ve dışlama politikalarıyla, HDP siyaset dışı bırakılmak isteniyor. 
Gerçek bir 'bekanın' ve istikrarın ülke içinde 'toplumsal barış' ile sağlanacağı açıkken, başka ülkelerin topraklarına müdahale ediliyor. 
Kayyım atamaları üzerinden demokrasiye, hukuka, halkın seçme, seçilme ve siyaset yapma hakkına darbe yapılıyor, haklarına ve iradesine sahip çıkan halka baskı ve şiddet uygulanıyor. 
Milliyetçi, Siyasal İslamcı, hayali Yeni Osmanlıcı diktatoryal iktidar, doğası gereği demokrasi kırıntısına dahi karşı. 
Bu da darbe rejiminin katmanlaşarak sürmesine ve darbelerin birbirini takip etmesine yol açıyor.

Açıklamada, "İhtiyaç nedir ona gelelim. Öncelikle bir 'Toplumsal Sözleşme'ye ihtiyaç vardır. Bu sözleşmenin ilk adımı öncelikle 'Toplumsal Barış' olma durumundadır. Çünkü silahların ve cenazelerin eşliğinde demokrasi olmaz. İçeride ve dışarıda silahların susması gerekiyor. Yargı bağımsızlığına acil olarak da adaletli bir yargıya ihtiyaç vardır. Kürt sorunu, Alevi sorunu gibi toplumsal barışın olmazsa olmazı sorunların demokratik çözümüne ihtiyaç vardır. Darbeci siyasetle, yüzleşme sağlanmalıdır" denildi.