16 Eylül 2024 Pazartesi

Efrîn'i işgal ve soykırım saldırıları Avrupa'da protesto edildi

Avrupa'da Efrîn'e yönelik işgal saldırıları Havaalanları, konsolosluk önleri, yürüyüş ve mitinglerle protesto edildi.
AKP/Saray rejiminin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları Avrupa'nın çok sayıda kentinde protesto edildi.
 
PARİS
 
Fransa'nın başkenti Paris'te Efrin'i işgal saldırılarına karşı gerçekleştirilen eylemlerde bu kez hedefte Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin vardı. Türkiye'nin Efrîn'i işgaline destek veren Rusya ve devlet başkanı Putin Rusya Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Eylem polis ablukası altında gerçekleştirildi. Eylemcilerin dağılmasını isteyen ve tehdit eden polise karşı kitle oturma eylemi yaparak sloganlarla yanıt verdi. Eylemde, "Katil Erdoğan destekçisi Putin", "Katil Putin", ''Faşist Erdoğan'', ''Yaşasın Efrin direnişi'', ''Dün Vietnam, bugün Efrîn' 'sloganları atıldı.
 
MONTPELLİER
 
Fransa'nın Montpellier kentinde Efrîn'e yönelik işgal ve soykırım saldırıları Comedie Meydanı'nda protesto edildi.
 
TOULOUSE
 
Güney Fransa'nın Toulouse kentinde Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Toulouse Kadın Hareketi tarafından Efrîn'e yönelik işgal saldırılarına karşı eylem yapıldı. Eylemde yapılan açıklamada, AKP/Saray rejiminin ateşkes kararına rağmen Efrîn'de sivilleri katlettiği hatırlatıldı. Açıklamada, BM ve AB'nin sessizliğine tepki gösterildi.
 
RENNES
 
Fransa'nın Rennes kentinde Efrîn'e yönelik saldırılar protesto edildi. Place du Colombi'de başlayan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. "Katil Erdoğan", "Efrîn'e özgürlük, Kürdistan'a statü", "Be Serok jiyan nabe" sloganlarının atıldığı eylem Rennes belediyesinin önünde yapılan mitingin ardından sona erdi.
 
INNSBRUCK
 
Avusturya'nın Innsbruck kentinde de eylem yapıldı. "Terorist Türkei", "Mörder Erdogan" ve "Deutsch panzer raus aus Efrîn" sloganları atıldı.
 
VİYANA
 
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Demokratik Güç Birliği tarafından kentteki ikinci eylem organize edildi. Alman konsolosluğu önünde düzenlenen eylem ile Alman devletinin Kürt kurumlarına baskı yapması ve kriminalize edilmesi de protesto edildi. Yapılan açıklama ardından konsolosluk önüne siyah çelenk bırakıldı.
 
BRÜKSEL
 
Belçika'nın Başkenti Brüksel'de Efrîn'e yönelik işgal soykırım saldırılarına karşı sessizliğini koruyan Birleşmiş Milletler (BM) önünde eylem yaptı. YPG/YPJ bayrakları taşıyan kitle, AKP/Saray rejiminin katlettiği çocukların fotoğrafları taşıdı. Eylem esnasında Efrînli aileler BM'ye dosya verdi. Eylemde "Biji berxwedana Efrînê", "Diktatör Erdoğan", "Faşist Erdoğan" sloganları atıldı.
 
ARNHEM
 
Efrîn'i sahiplenme eylemlerinin sürdüğü Hollanda'da gün boyunca bir çok merkezde eylem yapıldı. Den Haag ve Roterdam'dan sonra bir diğer eylem merkezi de Arnhem'dı. Arnhem kentinde bir araya gelen çok sayıda kişi işgal saldırıları tamamen ortadan kalkana kadar alanlardan çekilmeyeceklerini belirtti.
 
LONDRA
 
İngiltere'nin başkenti Londra'da İngiltere Başbakanlığı önünde eylem yapıldı.
 
FİRENZE
 
İtalya'nın Firenze kentinde eylemin adresi İtalyan devlet televizyonu Rai3 önü oldu. Televizyon önünde toplanan kitle, Efrîn'e yönelik sivil katliamları protesto etti. Rai3 TV'nin Efrîn'deki saldırılarına karşı sessizliğine tepki gösteren kitle, TV ekibiyle görüşerek canlı yanına bağlandı. Aynı anda devlet radyosu da eylemcilerle birer görüşme yaptı. Efrîn'deki katliamlara ilişkin bilgi veren kitle daha sonra eylemlerini sonlandırdı.
 
FLORANSA
 
İtalya'nın Floransa kentinde, Efrîn'e yönelik işgal saldırılarını protesto etmek için Rusya konsolosluğu önünde eylem yaptı. Temsilcilik önüne siyah çelenk bırakan kitle, Efrîn'deki katliamlarda Rusya'nın da suç ortağı olduğunu belirtti.
 
PİSA
 
Pisa'da İtalyan sol komünist bir grup Pisa kulesine pankart asarak Efrîn'e yönelik saldırılara tepki gösterdi. Pisa kulesi önünde eylem yapan bir grup da, AKP/Saray rejimini ve Rusya'yı protesto etti.
 
BERN
 
Efrîn-Rojava Direniş Platformu'nun çağrısıyla İsviçre Federal Parlamentosu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Bern ABD Büyükelçiliği önüne yürüdü. "İşgalci Türk devleti", "Katil Erdoğan", Efrîn'deki katliamı durdurun pankartları ve dövizleri ile yürüyen kitle, sık sık "Katil Erdoğan", "Her yer Efrîn, her yer direniş" sloganları attı.
 
Yapılan yürüyüşün ardından Bern ABD Elçiliği önünde bir miting gerçekleştirdi. Mitingde konuşan NCDK-İsviçre Eşbaşkanı Metin Mintaş, dünya devletlerinin Türk devletinin Efrîn'de gerçekleştirdiği insanlık dışı katliamlar karşısında sessizliğinin kabul edilemez olduğunu söyledi. ABD'ye seslenen Mintaş, katliam karşısında sessiz kalmanın Kürt'ün katliamına ortak olma anlamına geldiğini ifade etti.
 
AKP/Saray rejiminin saldırıları sürdüğü müddetçe alanları terk etmeyeceklerini dile getiren Mintaş, Avrupa'da direnişi daha da büyütme çağrısı yaptı.
 
BASEL
 
Efrîn'i işgal saldırıları Basel'de protesto edildi. Basel Havalimanında yapılan eylemde, açılan pankart ve dövizlerle AKP/Saray rejiminin Efrîn'e dönük soykırım saldırıları protesto edildi. Saatlerce havaalanı içerisinde oturma eylemi gerçekleştirilirken, sık sık "Avrupa finanse ediyor Türkiye katlediyor", "Katil Erdoğan", "Her yer Efrîn, her yer direniş" sloganları atıldı. Burada yapılan açıklamada AKP/Saray rejiminin Efrîn'de bir soykırım gerçekleştirdiğine dikkat çekilerek, uluslararası güçlerin Türk devletine karşı harekete geçmesi talep edildi.
 
CENEVRE
 
İsviçre'nin Cenevre kentindeki eylemin adresi Cenevre Havaalanı oldu. AKP/Saray rejiminin Efrîn'de gerçekleştirdiği katliamın fotoğrafları taşındı. AKP/Saray rejiminin soykırım saldırıları karşısında uluslararası güçlerin sessizliğine tepki gösterildiği eylemde, sık sık "BM ve Avrupa sessiz Türkiye katlediyor" sloganları atıldı.
 
ZÜRİH
 
Zürih'te havaalanında bir araya gelen çok sayıda kişi ise burada gerçekleştirdikleri eylemle AKP/Saray rejiminin Efrîn'e dönük soykırım ve işgal saldırılarını protesto etti. "Efrîn yalnız değildir", "İşgalci Türk devleti" gibi dövizlerin taşıyan kitle sık sık AKP/Saray rejiminin aleyhine sloganlar attı.
 
LUZERN
 
İsviçre'nin Luzern Kanton Parlamentosu önünde gerçekleştirilen bir eylemle AKP/Saray rejiminin Efrîn'e dönük saldırıları karşısında uluslararası güçlerin sessizliği protesto edildi. AKP/Saray rejiminin saldırılarını lanetleyen pankart ve dövizleri taşıyan eylemciler, sık sık "Katil Erdoğan", "Türkiye katlediyor Avrupa sessiz" sloganları attı.
 
WINTERTHUR
 
İsviçre'nin Winterthur kentinde de Efrin Direniş Platformu öncülüğünde yapılan yürüyüş ile Efrin'e saldırıları protesto etti. Winterthur Obertor'da bir alaya gelen kitle "Überall ist Efrîn Überall ist Widerstand" pankartıyla yürüyüşe geçti. Eylemciler yol boyunca "Biji berxwedana Efrinê", Türkische Armee raus raus Kurdistan", "Katil Erdoğan" sloganları attı. Winterthur Tren İstasyonuna kadar devam eden yürüyüş burada oturma eylemine dönüştü. Eylemciler gece geç saatlere kadar sürdürdükleri eylem boyunca çevreden geçenlere bildiri dağıttı.
 
AACHEN
 
Almanya'nın Aachen kentinde Efrîn'e yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti. Aachen Kürt Halk Evi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi YPG/YPJ, PYD bayraklarıyla, "Bijî berxwedana Efrînê", "Bijî YPG/YPJ" ve "Çocuk katili Erdoğan", "Terörist Erdoğan" sloganlarıyla kent merkezi olan Elisenbrunnen meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde konuşan PYD Aachen komisyonu adına Xalit Hacimunsur, Efrîn'in TSK ve ÖSO çetelerine karşı kahramanca direndiğini belirtti.
 
HAMBURG
 
Hamburg Efrîn'i Sahiplenme Komitesi'nin çağrısı üzerine bir araya gelen yüzlerce kişi Efrîn işgalini protesto etti. Mönckeberg Strassede'de yapılan yürüyüşte sık sık, "Bijî Berxwedana Efrînê", "Terörist Erdoğan" sloganları atıldı. Almanya başbakanı Angela Merkel'in politikalarına tepki göstermek için yürüyüş yapan Anti faşistler de Efrîn direnişine destek vermek için yürüyüşe katıldı.
 
WUPPERTAL
 
Almanya'nın Wuppertal kentinde Efrîn'e yönelik saldırılar protesto edildi. Miting izinli olmasına rağmen, aynı yer ve aynı saatte faşist bir grubun eylem yapmasına izin veren polisler, iki grubu karşı karşıya getirmek istedi.
 
MÜNSTER
 
Almanya'nın Münster kentinde Efrîn'e yönelik saldırıları ve sivil katliamları protesto etmek amacıyla Türk konsolosluğu önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde, Almanya ile Türkiye'nin ittifak ve kirli iş birliği kınandı.
 
BERLİN
 
Almanya'nın başkenti Berlin'de Türkiye ve Rusya'nın Rojava'daki politikaları miting ve yürüyüşle protesto edildi. ABD elçiliği önünde yapılan mitingde ABD'ye safını netleştir çağrısı yapıldı. Daha sonra Rus elçiliğine yürüyen kitle burada, "Rusya teröristlerin safında", "Terörist Putin, terörist Erdoğan", "Efrîn tüm işgalcilere mezar olacak" sloganları attı.
 
BREMEN
 
Efrîn'e yönelik işgal saldırısı Almanya'nın Bremen eyaletinde yürüyüş ve miting ile protesto edildi. Eyleme binlerce kişi katıldı. Kürdistan Dayanışma Komitesi, Bremen Barış inisiyatifi, NAV-DEM Eşbaşkanı Tahir Koçer, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Solparti Parlementerrleri, PYD Bremen temsilcisi ve Bremen Halk Meclisi Eşbaşkanı Said Bilgin de katıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, başta Alman hükümetine, AB ülkelerine, NATO ve BM'ye bağlı oldukları uluslararası hukuk kurallarını ve insan hakları anlaşmaları gereği görevlerini yapma çağrısında bulunuldu.
 
HANNOVER
 
Hannover'de işgal saldırıları Hannover havaalanında yapılan eylemle protesto edildi. Eylemde açıklama yapan NAV-DEM üyesi Altun Bischoff, Alman Hükümetinin demokratik eylemlere dönük yasağına tepki gösterdi. Havaalanındaki eylemin ardında kitle çarşı merkezinde, "Bi can, bi xwîn em bi te re ne ey Efrîn" sloganları atarak eylemlerini sonlandırdı.
 
SAARBRÜCKEN
 
Saarbrücken'de Efrîn direnişine destek eylemi düzenlendi. Europa galerinin önünde yapılan mitingde PYD Saarland adına konuşan, Zerdeshte Kal, sivil katliamlara karşı uluslararası güçlerin acil devreye girmesi gerektiğini belirtti.
 
STUTTGART
 
Almanya'nın Stuttgart kentinde Efrîn'e yönelik saldırılar protesto etti. Stuttgart Efrîn'i sahiphenme platformunun düzenlediği nöbet eylemi devam ediyor. "Erdoğan'ı durdurun, Efrîn'i savunun" ve "Kürdistan'a özgürlük, federal devletin, Erdoğan sistemiyle ortak çalışmalarına son" yazılı pankart açılan eylemde marşlar eşliğinde "İntikam", "Biji berxwedana Efrînê" vb. sloganlar atıldı.
 
EMMERİCK
 
Almanya'nın Emmerick kentinde Efrîn'e yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto edildi. Emmerich DKTM çağrısıyla Emmerich Rathaus önünde toplanan kitle, Alman hükümetinin Türkiye'ye silah satarak Kürtlerin ölümünde payı olduğunu belirtti. Belediye binası önünde yapılan eylemde bir grup Efrîn katliamına ilişkin dosyaları Alman hükümetine verilmek üzere SPD yetkililerine teslim etti. Miting alanına gelerek eyleme destek veren SPD Belediye Başkanı yaptığı konuşmada, Türk devletinin saldırılarına karşı Kürtlerin yanında olduklarını belirtti.
 
BONN
 
AKP/Saray rejiminin Efrîn saldırısı Almanya'nın Bonn kentinde protesto edildi. Kitle, uluslararası kurumları Efrîn'deki katliamları önlemek için acil müdahaleye çağırdı.