19 Eylül 2024 Perşembe

Efrîn'i işgal adımları hızlanıyor

MİT Başkanı Hakan Fidan ile Genelkurmay Başakanı Hulisi Akar'ın Rusya ziyareti sonrası Efrîn'i işgal konusundaki gelişmeler Türkiye cephesinde hız kazandı.
Türkiye'nin bir süredir yüksek sesle dillendirdiği Efrîn'i işgal planı konusunda yeni gelişmeler yaşanıyor. Bugün gündem oldukça hareketliydi... 
 
Gelişmelerden biri Rusya'nın askerlerini Efrîn'den çektiği iddiası. Ancak Anadolu Ajansı'nın servis ettiği haber Suriye hükümetine yakın kaynaklar tarafından yalanlanırken, Rusya herhangi bir açıklama yapmadı. 
 
Saray merkezli haberler arasında bulunan Rusya'nın "yeşil ışık" yaktığı iddiasına dair de herhangi bir açıklama gelmedi. 
 
Efrîn'i işgal konusundaki gelişmelerin Türkiye cephesinden hız kazanması daha çok MİT Başkanı Hakan Fidan ile Genelkurmay Başakanı Hulisi Akar'ın Rusya ziyareti sonrasında yaşandı. Havuz medyası kaynaklı haberlerin çoğu psikolojik savaşın parçası, Türkiye içeride politik ortamı hazırlama çabası olarak görülüyor. 
 
SINIRA ÇETE SEVKIYATI
 
Bugünkü gelişmeler içerisinde en inandırıcı olanı, Türkiye destekli ÖSO çetelerinin otobüslerle Efrîn çevresine yakın yerlere sevkiyatının yapıldığı haberleri oldu. 
 
DHA'nın haberine göre, Özgür Suriye Ordusu güçlerine bağlı gruplar, Efrîn sınırında oluşturulan çok sayıdaki kontrol noktası ve mevzide konuşlandı. Türkiye'ye bağlı çeteler zaten uzun süredir Efrîn etrafında konumlandırılmıştı ve Efrîn'e saldırılarını sürdürüyordu. Fotoğraflara göre, Türkiye'nin eğittiği çeteler, 20 otobüsle konvoy halinde Efrîn sınırına sevk edildi. 
 
BAKAN CANİKLİ: ŞARTLARI OLGUNLAŞTIRIYORUZ
 
AKP iktidarı, tüm bu gelişmeleri "şatları olgunlaştırma" olarak açıkladı. A Haber canlı yayınına katılan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, "Efrîn harekatı yapılacak. Harekat için şartları olgunlaştırıyoruz. Efrîn'de tüm terör hatları ortadan kaldırılacak. Ama zamanı, saati tamamen harekatın gerekliliği çerçevesinde, harekatın en etkili, en başarılı şekilde yürütülmesiyle alakalı planlamanın bir parçası. Dolayısıyla o çerçevede şu anda gereği yapılıyor. Suriye'nin kuzeyindeki bütün terör hatları, varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok" dedi.
 
Canikli, Suriye'nin "Suriye hava sahasını ihlal eden Türk savaş uçaklarını düşürürüz" açıklamasına karşılık olarak da "Rejimin bu sözü hayata geçirme kapasitesi sınırlı. Rusya'nın rejime büyük destek verdiklerini biliyoruz. Bu hamleyi sadece rejimin bir düşüncesi olarak görmemek gerekiyor. Bunlar mücadele masasında konuşulması gereken konular. O kadar kaygan bir zemin söz konusu ki..." diyerek, hava saldırıları için Rusya'nın desteğini aradıklarını ifade etmiş oldu.
 
ABD: BU TÜR GİRİŞİMDE BULUNMAYIN
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'tan da bir açıklama geldi. Düzenlediği basın toplantısında "Türkiye, Suriye'nin Efrîn kanton bölgesini işgal edecek gibi duruyor. Siz de böyle mi görüyorsunuz, bu konudaki yorumunuz nedir" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: "Durumun böyle olacağını kesinlikle bilmiyoruz. Türklere kesinlikle bu tür bir girişimde bulunmamaları çağrısı yapıyoruz." 
 
Suriye'de herkesin IŞİD'e odaklanmasını istediklerini söyleyen Nauert, "Irak'ın referanduma gittiği zaman da söylediğimiz gibi, herkes gözünü aynı hedefe yöneltmeli. Odak noktasının IŞİD olması gerek. Biz şiddete başvurulmamasını ve IŞİD'e odaklanmaya devam edilmesini istiyoruz" dedi.
 
Buna karşılık Milli Savunma Bakanı Canikli, bölgede IŞİD'in bittiğini iddia ederek, ABD sözcüsünün sözlerinin taktiksel olduğunu belirtti. Canikli, "Bugün itibarıyla son derece anlamsız, içi boş bir sözdür, açıklamadır" ifadesini kullandı.
 
ALMANYA'DAN İHTİYAT ÇAĞRISI
 
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin tutumuna benzer bir açıklama geldi. Bir bakanlık sözcüsü, "Türkiye'nin şimdiye kadar olduğu gibi siyasi ve askeri olarak ihtiyatlı bir tutum sergilemeye devam edeceğinden yola çıkıyoruz ve beklentimiz de bu yönde" dedi.
 
RUSYA'NIN İDLİB'İ KUŞATTIĞI İDDİASI
 
Günün bir diğer iddiası Rus İzvestiya gazetesinden geldi. Gazetenin haberinde, Suriye ordusundan kaynakların, hükümete bağlı güçlerin İdlib'in güneydoğusundaki büyük militan grubunu kuşatarak burada Fetih el Şam'ın ana grubuna saldırı için bir sıçrama noktası oluşturmayı planladığı belirtildi. Gazeteye konuşan bir kaynak, "Bu sıçrama noktası için Hama, Halep ve İdlib kentlerinin kesişim noktası üzerinde duruluyor. Yılın başında başlatılan harekat başarılı oldu ve artık militanları kuşatma altına almaya hazırlanıyoruz" dedi. Öte yandan Suriye kaynakları, Suriye hükümetinin stratejik öneme sahip Ebu Duhur hava üssünün kontrol altına alınacağı bilgisini verdi.