22 Kasım 2024 Cuma

'Efrîn'den çekil' çağrısına AP'den oy çoğunluğuyla onay

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye "Efrîn'den çekil" çağrısını içeren Suriye tasarısını oy çoğunluğuyla kabul etti.
Suriye'deki durum hakkında AP'deki Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Muhafazakar, Liberal ve Yeşiller grupları tarafından ortaklaşa hazırlanan karar tasarısı Strasbourg'da oy çoğunluğuyla kabul edildi.
 
Oylama öncesi AP'nin komünist ve neo-komünist partilerden oluşan Avrupa Birleşik Solu grubu tarafından sunulan ve 241'e karşı 372 oyla kabul gören bir değişiklik önergesiyle metinde Efrîn hakkında yer alan paragraf sertleştirildi. Metnin bu bölümüne, "Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin Suriye'de Kürtlerin kontrolünde bulunan bölgelere yönelik müdahalesinden derin kaygı duyduğunu ifade eder" şeklinde bir cümle eklendi.
 
Kararda, Türkiye'nin Efrîn'i işgal ve soykırım operasyonunun "Suriye'de çatışmaya yeni bir boyut eklediği", bu ülkedeki "hassas iç dengeler ve çözüm çabaları üzerinde olumsuz etki yarattığı" ve "ek insani kaygılar" gündeme getirdiği dile getiriliyor. Efrîn operasyonunda "sivil kayıplar olduğu" yönünde haberler geldiği kaydedilen kararda, Ankara'dan Efrîn operasyonunu durdurması ve "Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış grupların yenilmesine yoğunlaşması" isteniyor.
 
ANKARA'YA 'ASKERİNİ ÇEK' ÇAĞRISI
 
Efrîn'deki "tırmanışın" endişe verici olarak nitelendiği karar tasarısında, Türk güçleri ile Esad veya Rus güçleri arasında "çatışma" olasılığı ve ABD ile artan gerilim "kaygı verici" olarak tanımlanıyor. Türkiye'ye Efrîn'deki "askerlerini çekmesi" ve "Suriye sorununda yapıcı rol oynaması" çağrısında bulunuluyor, bunun "Türkiye'nin ulusal çıkarlarına olduğu" savunuluyor. Suriye'de "yeni cepheler açmanın Türkiye'nin güvenlik çıkarlarıyla bağdaşmadığı" not ediliyor. Suriye genelinde, Efrîn de dahil olmak üzere, ateşkes ilan edilmesi çağrısı yapılıyor.
 
Rusya ve İran'ın Esad rejimine verdiği destek nedeniyle eleştirildiği kararda, Suriye'de işlenen savaş ve insanlığa karşı suçların sorumlularının yargılanması için AB'nin bu yönde bir "hesap verdirme stratejisi" oluşturması isteniyor.
 
Kararda Suriyeli 66 bin göçmenin 2017'de ülkelerine geri gönderilmiş olması da gündeme getiriliyor. Suriye'nin göçmenin dönüşü için henüz güvenli bir ülke haline gelmediği belirtilip, AB'nin bu tür dönüşlere "destek vermemesi" ve yükümlülüklerine sadık kalıp savaş bölgelerinden kaçan Suriyeli göçmenlere "Suriye'nin yakın coğrafyası ötesinde" barınma ve yerleşme imkanı sağlaması çağrısında bulunuluyor.
 
ERDOĞAN: İŞİMİZ BİTMEDEN ÇIKMAYACAĞIZ
 
Karara Ankara'nın tepkisi gecikmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AP'nin "Efrîn'den çekilin" çağrısına, "İşimiz bitmeden çıkmayacağız" yanıtını verdi. Erdoğan, "Boşuna heveslenmeyin, işimiz bitmedikçe oradan çıkmayacağız. Bunu bilesiniz. Türkiye şamar oğlanı değildir. Kendi iradesini kullanabilmektedir. Orada işimiz bitecek. 3,5 milyon Suriyeli bizim ülkemizde yaşamaktadır. Ey Avrupa Parlamentosu, sen burada benden hangi yükü aldın da bunu söyleyebiliyorsun? Bu sözler bizim bir kulağımızdan girer diğerinden çıkar" ifadelerini kullandı.