4 Ekim 2024 Cuma

Edirne Hapishanesi'nde darp edilen tutsaklara soruşturma açıldı

Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsakların darp edildiğini belirten hasta tutuklu Murat Aktaş'ın ailesi, darp sonrası iki gün boyunca kış soğuğuna rağmen tutuklulara battaniye verilmediği ve haklarında soruşturma açıldığını söyledi.

Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Murat Aktaş'ın ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi.

Aile, Aktaş'ın maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çektiği açıklamada "Murat Aktaş ve koğuş arkadaşları üzerindeki baskı ve işkenceye son" pankartı açtı. Aile, gardiyanların saldırıları sonucu Aktaş'ın sağlık durumunun kötüleştiğine dikkati çekti.

Ağabeyi ile 8 Şubat 2021 tarihinde bir telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Emre Aktaş, ağabeyinin gardiyanların saldırısına uğradığını ve bir hafta içinde iki kere yerlerinin değiştirildiğini söyledi. Aktaş yaşananları şöyle aktardı: "Ağabeyim bu değişimin saldırıya zemin hazırlamak için yapıldığın ifade etti. Ağabeyimin hücre değişikliği talepleri vardı. Bunun için dilekçe verdikten sonra değişim oluyor. Ama bir hafta dolmadan tekrardan ağabeyimi ve arkadaşlarını eski hücrelerine götürmek istiyorlar. Bu keyfi tutumu kabul etmedikleri için robokop denilen gardiyanlarca darp ediliyorlar. Ağabeyim saldırıda aldığı darbelerden dolayı bayıldığını ve gözünü revirde açtığını belirterek, koğuş arkadaşlarının da saldırı sonrası iki gün boyunca kış soğuğuna rağmen battaniye dahi verilmeden bir hücrede tutulduğunu söyledi."

HEM DARP HEM SORUŞTURMA
Saldırılardan hapishane müdürünün sorumlu olduğunu söyleyen Aktaş, saldırı sonrası ağabeyinin kafasında ve kolunda ağrılar olduğunu kaydetti. Aktaş, işkence edilmelerine rağmen hapishane tarafından tutuklular hakkında disiplin soruşturması açıldığını belirtti. Aktaş, ağabeyinin göndermiş oldukları kitapların da verilmediğini söyledi.

'MÜDÜRÜN İLK İCRAATI DEĞİL'
Aktaş'ın kızı Ekin Su Aktaş da babasının 17 senedir tutuklu olduğunu aktarırken, "Koğuşlarına robokop gardiyanların saldırısı sonucu kollarını, bacaklarını kırma pahasına işkence yapılmış, babam kafasına darbe almış ve baygınlık geçirmiş. İşkenceci Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi müdürü Haydar Ali Ak'ın ilk vukuatı değildir. İşkenceci Haydar Ak, diğer müdürlük yaptığı cezaevlerinde de aynı şeyleri yapmıştır ve şuan aynı şekilde devam etmektedir" diye ifade etti.

KOLUNU OYNATAMIYORDU
"İşkence faşizmin vazgeçilmez bir parçasıdır" ifadelerini kullanan Aktaş, yakın zamanda babasının görüşüne gittiğini ve sağ kolunu oynatamadığını belirterek şunları söyledi: "Görüşüne gittiğimde şunu gördüm evet kolunu oynatamıyordu evet işkence yapmışlardı ama bu ne duruşunda ne de gülüşünden hiç bir şey eksiltmemişti. Şunu görüyoruz ki ne işkenceleri nede tutsak etmeleri devrimcilerin direncinden de gülüşünden de hiç bir şey eksiltemeyecek."

Hapishanedeki saldırılardan tedirgin olduğunu söyleyen Aktaş'ın ablası Gülsenem Çiftçi, devletin siyasi tutuklular üzerindeki tecridi kaldırmasını istedi.