21 Eylül 2024 Cumartesi

Ecevit Piroğlu Türkiye'ye 'iade edilemez'

Piroğlu'nun iade davasında nihai kararı veren Sırbistan Yüksek Mahkemesi, Türkiye'nin ortaya koyduğu iddiaların somut gerçeklerden uzak, kanıtsız ve gayri ihtiyarı buldu. Karar ısrarla itiraz eden Sırbistan Alt Mahkemesinin gerekçelerinin de yetersiz olduğunu kaydetti. Derhal tahliye edilmesi gereken Piroğlu hakkında kararın ardından, tutsak olduğu dosyada bir yıl hapis cezası çıktı. Avukatlar, karara itiraz edecek.

Türkiye ve Sırbistan arasındaki kirli pazarlık sonucu Türkiye'ye iadesi istenen enternasyonal devrimci Ecevit Piroğlu'nın iade davasında nihai karar çıktı. Sırbistan Yüksek Mahkeme, Türkiye'nin iade için ortaya koyduğu iddiaların somut gerçeklerden uzak, kanıtsız ve gayri hukuku buldu.

Piroğlu hakkında verilen iadenin reddi kararına Sırbistan Alt Mahkemesi 3 kez itiraz etti. Dün görülen mahkemede Sırbistan Yüksek Mahkemesi kararını açıklarken, ısrarcı alt mahkemenin gerekçelerini de yetersiz buldu.

Piroğlu'nun iade kararının ortadan kalmasının ardından tutsak edildiği dosyada hüküm açıklandı. 2023 yılının ocak ayında adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasından iki gün sonra polis kumpası ile yeniden gözaltına alınan ve 6 aya yakındır bu dosyadan tutsak Piroğlu için mahkeme 1 yıl hapis "cezasına" hükmetti. Piroğlu, tahliye edilmesi gerekirken bu dosya nedeniyle tutsak.

Piroğlu'nun avukatları hiçbir delil yokken verilen bir yıllık cezanın derhal bozulması için itiraz edecek. İtiraz kabul edilmezse Piroğlu, 7 ay sonra tahliye edilecek.