6 Ekim 2024 Pazar

Düzce Hapishanesi'nde 'Türk'ün gücünü göreceksiniz' işkencesi

Düzce Hapishanesi'nden tahliye olan Rıdvan Ünal, hapishanede yaşanan hak ihlallerini aktardı. Kalem ve defterin "suç" unsuru olarak gösterildiğinin altını çizen Ünal, ölüm tehdidinde bulunan gardiyanların "Türk'ün gücünü göreceksiniz, burası dağlarınız değil" diyerek işkence yaptığını kaydetti. 

Yakın tarihte Düzce Hapishanesi'nden tahliye olan Rıdvan Ünal, marız kaldığı ve tanık olduğu hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hapishane Komisyonu avukatlarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi. "Düzce T Tipi Hapishanesinde hak ihlalleri devam ediyor" yazılı pankartın asıldığı açıklamaya, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de destek verdi.

Düzce Hapishanesi'nde 6 yıl kaldığını ve bu süre içerisinde yaşamadıkları hak ihlalinin kalmadığını ifade eden Ünal, bu durumun 15 Temmuz'dan sonra daha da arttığını söyledi. Özellikle Eylül 2018'den sonra yaşanan durumun fiziksel şiddete ve işkenceye dönüştüğünü belirten Ünal, "İşkence darbeleri aldığımız raporlarda mevcuttur. Bunlar olurken başta cezaevi müdürü olmak üzere bütün gardiyanlar ölüm tehditlerinde bulunuyordu. 'Türkün gücünü göreceksiniz. Burası dağlarınız değil' diyerek küfür ve hakaretler ediliyordu. Bütün bunlar cezaevi kayıtlarında mevcuttur" dedi.

'HİÇBİR YAYIN VERİLMİYORDU'
Hapishane yönetiminin bütün haklarını ellerinden aldığını aktaran Ünal, "Hiçbir gazete verilmiyordu. Hatta cezaevindeki arkadaşlarımızın yazdığı kitaplar dahi verilmiyordu. Kürtçe kitaplar hiç bir şekilde içeri sokulmuyordu. Kürtçe konuştuğumuzda ise soruşturmalar açılıyordu. Yine Kürtçe yazılı olarak bize gönderilen 1 sayfalık mektup için 400 liraya çeviri parası isteniyordu. Adalet Bakanlığı'na yazdığımız mektuplar bile 'propaganda yapıldı' denilerek geri ceza veriliyordu. Kalemi ve defteri zaten bir suç aleti olarak görüyorlardı. Bizi bu şekilde yıldırmaya çalışıyorlardı. Ben 2018 yılında tahliye edilmem gerekirken, çeşitli gerekçelerle infazım yakıldı. Özellikle infaz yasasıyla birlikte şartlı tahliyelerin önü kesildi. Yani mahkemeden size ceza veriliyor, o bitince bu sefer cezaevi size ceza veriyor. Bu şekilde çok sayıda kişinin infazı yakılıyor. Halen 4 arkadaşımız cezası bitmesine rağmen çeşitli gerekçelerle tahliye edilmiyor" diye konuştu