4 Ekim 2024 Cuma

'Dünya Sulak Alanlar Günü'nü kutlamıyoruz'

AKP'nin sermaye odaklı politikaları nedeniyle Türkiye'nin 50 yıl gibi kısa bir zamanda sulak alanlarının yarısın kaybettiğine dikkat çeken Yeşil Sol Parti Eşsözcüleri Tuncaelli ve Tutal, Dünya Sulak Alanlar Günü'nü kutlamadıklarını kaydetti. 

Yeşil Sol Parti Eşsözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal, Dünya Sulak Alanlar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Eşsözcüler, "Dünya Sulak Alanlar Günü'nü kutlamıyoruz" dedi. 

Açıklamada, sulak alanların kapladıkları 7-9 milyon km2  alan ile dünya yüzey alanının sadece yüzde 4-6'sını oluşturmalarına karşın, dünyadaki canlı türlerinin yüzde 40'ını, tüm hayvan türlerinin ise yüzde 12'sni barındırmaları nedeniyle yeryüzündeki korunması en acil ve hassas bölgeleri oluşturduğu belirtildi. 

'TÜRKİYE 50 YILDA SULAK ALANLARININ YARISINI KAYBETTİ'
Bazısı tatlı, tuzlu veya yarı-tuzlu veya acı sulara sahip olan deltalar, lagünler, bataklıklar, göller ve sazlıklar gibi yeryüzünün en zengin ve üretken ekosistemleri olan sulak alanların, kendine özgü doğal yapıları ile sudaki kirliliğini absorbe edip azaltarak, küresel ısınmaya neden olan karbonu tutarak, kıyı çizgisini koruyarak, suyun akışını düzenleyip taşkın, sel, fırtınanın etkisini azaltarak, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin devamına ciddi katkılarda bulunduğu ifade edilen açıklamada, sorumsuz politikalar nedeniyle Türkiye'nin 50 yıl gibi kısa bir sürede sulak alanlarının yarısını kaybettiğinin altı çizildi.

Yeşil Sol Parti Eşsözcüleri'nin açıklaması şöyle devam etti: "2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nün kutlama günü değil, anma günü haline geldiğini ifade ediyoruz.Ülkenin tüm canlılarını yaşamsal tehlikeye sokan, ekosistemi tahrip eden AKP'nin rant ve talan politikalarını şiddetle kınıyor, tüm yaşam savunucularıyla birlikte ülkenin her yerinde yapılan direnişlere destek veriyor, yıkımdan sorumlu olan her anlayışın karşısında yer alacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz."