4 Ekim 2024 Cuma

Dünya hekimleri: Dr. Gökalp serbest bırakılsın

Dünya hekimleri TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Şeyhmus Gökalp'in tutuklanmasına tepki gösterdi. Düzenlenen çevrimiçi panelde, DTB ve AHDK üyeleri, Gökalp ve TTB ile dayanışma içinde olacaklarını söyledi.

Dünya Tabipler Birliği (DTB), Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (AHDK) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), 77 gündür tutuklu bulunan TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in 10 Şubat 2021'de görülecek duruşması öncesi çevrimiçi panel düzenledi.

"Dr. Şeyhmus Gökalp Davası ve TTB'nin Özerkliğine Tehdit" başlıklı panele, DTB Başkanı Dr. David Barbe, AHDK Başkanı Dr. Frank Ulrich Montgomery ve TTB Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'de pandemi sürecinin Sağlık Bakanlığı tarafından bilimsel ve şeffaf yöntemlerle yönetilmediğini belirterek, bunun için ısrarcı olan TTB'ye yönelik iktidarın baskılarının arttığına dikkat çekti. Dr. Şeyhmus Gökalp'ın tutuklanmasının da bu baskılardan ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Fincancı, özellikle gizli tanık beyanının kanıt olarak değerlendirilmesini ve iyi hekimlik değerlerinin suçlama konusu yapılmasını eleştirdi.

DTB Başkanı Dr. David Barbe, TTB'nin bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı DTB adına gurur duyduklarını belirtirken, dayanışma duygularını paylaştı. Dr. Şeyhmus Gökalp'e yönelik adaletsiz ve haksız uygulamaların karşısında olduklarını kaydeden Barbe, bundan sonraki süreçte de hem TTB'nin hem de Dr. Şeyhmus Gökalp'in yanında olmayı sürdüreceklerini söyledi.

AHDK Başkanı Dr. Frank Ulrich Montgomery de bugüne dek Ankara'da, Diyarbakır'da pek çok olayları ve davaları takip ettiklerini hatırlattı. Hükümetlerin meslek örgütlerini baskılayan politikalardan vazgeçmesi gerektiğine işaret eden Montgomery; toplumun etik ölçüler içinde ve yüksek standartlarda sağlık hizmeti almasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Etkinliğe katılan diğer uluslararası katılımcılar da dayanışma duygularını paylaştı.