GÜNCEL
DTK, Paris'te katledilen kadınları andı
Paris katliamının yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan DTK, "Sakine Cansız'ın yaşam direnişinin de erkek egemen sisteme; ulus devletçi hegemonik yapılara karşı olduğunu belirtmek mümkün" dedi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Paris katliamının yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
Katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in anıldığı açıklamada, "Kürt sorununda çözümün Türk hükümeti ve devleti ile müzakere edilmeye başlandığı bir süreçte yaşanan bu suikast, devlet ve de devletlerin, Kürtlerin haklı mücadelesine yaklaşımının da göstergesi olmuştur" denildi.
'KADININ ROLÜ BAŞAT'
Açıklamada şunlar da kaydedildi:
"Kapitalist moderniteye karşı, genelde Ortadoğu ve Kürdistan halklarının toplumsallıktaki ısrarı, özelde Kürt kadının toplumsal ve kültürel değerlerini koruyarak geliştirdiği kimlik mücadelesi, belirleyici olmakla beraber, ahlaki-politik toplum örgütlenmesinde de kadının rolünün başat olduğunu göstermektedir.
"Gerek kadın gerekse ulus kimliği ile bin yıllıların çelişkisini kendi devrimci yaşam kavgasında somutlaştıran, Kürt özgürlük mücadelesinin öncülerinden Sakine Cansız'ın (Sara) yaşam direnişinin de erkek egemen sisteme; ulus devletçi hegemonik yapılara karşı olduğunu belirtmek mümkündür. Bundandır ki, kapitalist hegemonyanın merkezlerinden birisi olan Paris'te, iki kadın yoldaşı ile katledildi.
'SINIRLARI AŞAN KADIN BULUŞMASI ELZEM'
"Roza'dan Sara'ya; her iki suikast, katliam zaman-mekan ve modernitenin açmazları bağlamında düşünüldüğünde, dünya kadın enternasyonalinin geliştirilmesi ve her türlü sınırları aşan bir kadın buluşmasının elzem olduğu da görülmektedir."