21 Eylül 2024 Cumartesi

DSG Sözcüsü Gabriel: IŞİD çeteleri uluslararası mahkemelerce yargılanmalı

DSG savaşçılarına karşı direnemeyen IŞİD çeteleri teslim olmaya devam ediyor. Şuana kadar DSG'ye teslim olan çetelerin sayısı binleri aştı. Baxoz'da yaşanan son gelişmeleri ETHA'ya değerlendiren DSG Sözcüsü Kino Gabriel, "Bu çeteler Suriye ve Irak halkına büyük zulüm etti ve yaptıkları için bu topraklarda yargılanmalılar" diye belirtti.
Demokratik Suriye Güçleri (DSG), IŞİD çetelerine karşı Cizre'nin Fırtınası Hamlesi sürüyor. Operasyon Deyr ez Zor'un Hecin Beldesi'ne bağlı Baxoz Köyü'nde sona yaklaşmış durumda. Özellikle gece saatlerinde operasyonlara ağırlık veren DSG, üç koldan IŞİD'in bulunduğu son toprak parçasını adım adım çetelerden temizliyor.
 
Fırat Nehri'nin Irak ve Suriye sınırının kesiştiği bölgede bulunan Baxoz Köyü, son günlerde tarihi anlarını yaşıyor. DSG savaşçılarına karşı direnemeyen IŞİD çeteleri teslim olmaya devam ediyor. Şuana kadar DSG güçlerine teslim olan çetelerin sayısı binleri aştı.
 
Baxoz'da teslim olanların büyük çoğunluğu Türkiye'nin yanı sıra Türkmenistan, Doğu Türkistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Azerbaycan gibi ülkelerden gelenlerden oluşuyor. Bunun yanı sıra Hollanda, Fransa, Almanya, Kanada, Kuzey Afrika, Endonezya, Hindistan, Suudi Arabistan, Irak, Fas, Tunus, Libya, Cezayir, Mısır'dan gelen IŞİD'liler de teslim oluyor.
 
Baxoz'da IŞİD çetelerine karşı yürütülen operasyonun geldiği aşama ve IŞİD sonrası sürecin nasıl sürdürüleceğini Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Sözcüsü Kino Gabriel ETHA'ya değerlendirdi.
 
Baxoz Köyü'nde DSG savaşçılarının koalisyon güçleri ile birlikte IŞİD çetelerine karşı operasyonlarını yoğunlaştırdığını kaydeden Kino Gabriel, "Baxoz operasyonunu bölgede IŞİD terörünü bitirmek ve tehdit altındaki sivil halkın kurtarılması için gerçekleştiriyoruz. IŞİD çetelerinin halen bitmemesi için çaba harcayan uluslararası güçler var. Bu engellemelere rağmen bütün hazırlıklarımızı yaparak IŞİD'i bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
 
IŞİD'in Deyr ez Zor'da bitirilmesi ile birlikte Kuzey ve Doğu Suriye halklarını tehdit eden bu çeteleri tamamıyla coğrafyadan sildiğimizi halkımıza duyuracağız diyen Kino Gabriel, "Şuana kadar Baxoz içerisinde var olan IŞİD çetesinin sayısı net olmamak ile birlikte iki ve üç bin arasında olduğunu düşünüyoruz. DSG'ye şuana kadar çok sayıda IŞİD çetesi teslim oldu. Duracak bir yeri kalmayan IŞİD çeteleri en son sivillerin teslim olduğu yere canlı bomba ile saldırdı. Burada savaşçılarımızın soğukkanlılığı sayesinde 50'den fazla çete öldürüldü. Her akşam çetelere yönelik kapsamlı operasyonlarımız IŞİD bitene kadar devam edecek" diye belirtti.
 
IŞİD ÇETELERİ ULUSLARARASI MAHKEMELERCE YARGILANMALI
 
IŞİD çetelerine karşı üç koldan operasyonların devam ettiğini söyleyen Kino Gabriel, "Bütün operasyonlara karşı IŞİD'in Baxoz'dan tamamıyla ne zaman biteceğini söyleyemem. Sadece çok ufak bir alanda varlar, ne zaman biteceğini tarih olarak söyleyemem" dedi. DSG Sözcüsü Kino Gabriel, "50'den fazla ülkeden IŞİD'e katılan çeteler var. Bu çetelerden büyük bir bölümü savaşçılarımıza teslim oldu. Aileleri ile birlikte kamplardalar, ülkelerine iade edilmeleri ve yargılanmaları için görüşmeler devam ediyor. Belki onlar için uluslararası bir mahkeme Suriye ya da Irakta kurularak bu meseleye bir çözüm bulunabilir ve bu çeteler burada yargılanabilirler. Sonuçta bu çeteler Suriye ve Irak halkına büyük zulüm etti ve yaptıkları için bu topraklarda yargılanmalılar" diye belirtti.