26 Kasım 2024 Salı

DSG Askeri Meclisi IŞİD sonrasını planlıyor

Demokratik Suriye Güçleri, Hesekê'de gerçekleştirdiği olağan toplantısını sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, IŞİD'in tasfiyesinde DSG'nin yürüttüğü tarihi mücadelenin altı çizilerek, bölge güvenliğinin bundan sonra da sağlanması için, güçlerinin kendilerini yeniden yapılandırarak mücadelelerini sürdürecekleri vurgulandı. Demokratik Suriye Güçleri (DSG), bugün bölgedeki tüm askeri meclis ve kurumlardaki komutanların katılımıyla olağan toplantısını gerçekleştirerek, IŞİD örgütünün son üssünde yürüyen savaş, ABD güçlerinin çekilmesi sonrası süreçte yaşanacak olası gelişmeler, Türkiye'nin tehditleri ve güvenli bölge, Suriye hükümetiyle ilişkiler, ayrıca şimdi ve sonraki süreçte kimi askeri ve güvenlik meselelerine ilişkin tartışmalar yürütüldü.
 
Toplantı sonrası 7 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede şunlar belirtildi:
 
1-2012 yılından beri farklı terör örgütlerine karşı, son olarak da 2014 yılından itibaren Uluslararası Koalisyon destekleriyle IŞİD terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar sonucu artık "Hilafet Devleti" sona doğru gitmekte, Baxoz'da bulundukları küçük bölgede sıkışmış durumdadır. Esirlerin, sivillerin örgütten kurtarılmasıyla savaş tamamen sona erecektir.
 
2-Toplantıda Demokratik Suriye Güçleri'nin ileriki süreç için yeni askeri stratejisi için iki hat belirlenmiştir:
 
-Gizli hücrelerin yok edilmesi için Uluslararası Koalisyon destekleriyle askeri ve güvenlik operasyonları.
 
-Toplumsal, düşünsel ve ekonomik olarak IŞİD'in devam eden varlığının yok edilmesi.
 
3-Askeri Meclis, Türk devletinin tutumu ve güçlerimizin bölge üzerinde tehdit olduğu yönündeki yalan iddialarını tartışmıştır. Türk devleti işgalci bir devlet olup, Suriye'de Efrîn, Bab, Cerbalus ve İdlib'i işgal etmiştir. Katılımcılar Türk devletiyle sorunların diyalog yoluyla ve komşuluk ilkelerine saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğine dikkat çekmiş, ayrıca bölgeye yönelik olası saldırılara karşı da hazırlık yapılması gerektiğini belirtmiştir. Katılımcılar, kuzey sınırı güvenliği ve barış için güvenli bölge oluşturulmasının uluslararası gözetim dahilinde mümkün olabileceğini belirtmişlerdir.
 
4-Askeri Meclis, Suriye hükümeti ile görüşmeleri tartışmış, birlik içinde bir Suriye ve Demokratik Suriye Meclisi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin kabulü çerçevesinde diyalog yoluyla çözüm çabalarının gerekliliğini vurgulamıştır.
 
5-Toplantıda Kadın Savunma Birlikleri'nin Terörü Bitirme Savaşı Hamlesi'ndeki öncü ve önemli rolü dile getirilmiş, savaşçıların kahramanca eylemleri selamlanmıştır.
 
6-Toplantıda Efrîn'in özgürleştirilmesi ve halkın yurtlarına geri dönmesi, demografik değişimin durdurulması ileriki sürecin öncelikli görevi olarak belirtilmiştir.
 
7-Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD terör örgütünün yok edilişinin ilanının ardından yeninden yapılanıp eğitimlerini gerçekleştirecek, güvenlik ve askeri gerekliliğe göre güçlerini konumlandıracaktır.