Doruk Madencilik maden işçilerine sorumluluğunu gizlemeye çalışıyor
Eskişehir'de maden işçilerinin devam eden eylemine ilişkin açıklama yapmak zorunda kalan Doruk Madencilik, işçilerin alacaklarının kendileriyle bir ilgisi olmadığını, işçileri ücretsiz izne çıkarmak "zorunda kaldıklarını" iddia etti.
Eskişehir'de Doruk Madencilik'te gasp edilen hakları için 5 gündür açlık grevinde olan Maden-İş üyesi işçiler, gasp edilen hakları için başlattıkları direnişi yerin üstünde devam ettirme kararı aldı.
Öte yandan Doruk Madencilik, devam eden ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.
Yapılan açıklamada, TMSF tarafından 5 Temmuz 2022'de Adularya Enerji Üretimi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihale edilerek mülkiyetinin 9 Aralık 2022'de Doruk Madencilik'e devredildiği, burada çalışan 705 işçinin de şirketlerine aktarıldığı kaydedildi.
"Yunus Emre Termik santrali için kömür üreteceğimiz ruhsat sahaları 9 aydır üzerimize devir edilmemiştir" denilen açıklamada, 270 yer altı maden işçisinin, 9 ay boyunca ruhsatların devrinin gerçekleşeceği düşüncesiyle işe alındığı savunuldu.
Yapılan açıklamada, kömür sahalarının taraflarına devredilmediği gerekçesiyle işçilere ücretsiz izin kullandırmak "zorunda kalındığı" iddia edildi. Bu durumun sendika yöneticileriyle de paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, "Çalışanların söz konusu tazminat alacaklarının da 6 eşit taksit şeklinde Ekim 2023 ayı itibariyle ödeneceği tarafımızca taahhüt edilmiştir" denildi.
İşe devam etmek isteyen işçilere yer üstü statüsünde görev verilebileceğinin tebliğ edildiği iddia edilen açıklamada, TMSF döneminden kalan sendikal alacakların Doruk Madencilik'le herhangi bir ilgisi bulunmadığı öne sürüldü.
"Maden işçilerinin eylem yaptığı ruhsatlar şirketimize ait değildir. Bu ruhsatlar KİAŞ (Kömür İşletmeleri A.Ş.)ye aittir" denilen açıklamada, Adularya Enerji Üretimi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü kapsamındaki kömür ruhsatlarının Doruk Madencilik'e devredilmesi durumunda işçilerin tekrar iş başı yapabileceği ileri sürüldü.