19 Eylül 2024 Perşembe

Dört barış akademisyeninin duruşması görüldü

"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriyi imzaladıkları için "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılanan barış akademisyenlerinin duruşmasına devam edildi. Duruşmalarda ek savunma için süre talepleri kabul edilirken, avukatların derhal beraat ve davaların birleştirilmesi talebi reddedildi.
Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Buket Türkmen yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Avukatı Sennur Baybuğa savunma için ek süre talep etti. Bir sonraki duruşma 10 Ekim saat 10.10'da ertelendi.
 
İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. H.K.A duruşma salonunda hazır bulundu. Avukatı Tora Pekin savunma için ek süre talebinde bulundu. Mahkeme, ek süre talebini kabul ederek duruşmanın 10 Ekim saat 10.20'ye erteledi.
 
Galatasaray Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gülsün Güvenli duruşma salonunda hazır bulundu. Güvenlik suçlamaları reddederek savunma için ek süre talep etti.
 
AV KADIOĞLU: ÖRGÜT PROPAGANDASI DEĞİL DEVLET UYGULAMALARINA MUHALEFET VAR
 
Avukatı Mehmet Kadıoğlu söz alarak derhal beraat ve birleştirme talebinde bulundu. Kadıoğlu, şöyle dedi: "Burada örgüt propagandası değil devletin uygulamalarına muhalefet vardır. İddianameyi de bildiriyi de okudum. İddianame bildiriden daha çok propaganda yapıyor. Davaların ayrı yürütülmesi savcılığın aldığı idari bir karar. Dolayısıyla hukuki değil ve usul ekonomisine aykırı. O nedenle 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirme talep ediyoruz. İddianamedeki eylemler "örgüt propagandası" olamaz. Olsa olsa Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddesindeki suç kapsamındadır. O nedenle 301'den yargılama yapılması yönünde soruşturma izni alınıncaya kadar durma izni verilmesini talep ediyorum."
 
Mahkeme, birleştirme, derhal beraat ve TCK 301. maddesi gereğince soruşturma izni alınması taleplerini reddederek duruşmanın 10 Ekim saat 10.30'da devam etmesine karar verdi.
 
İstanbul Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Gençay Gürsoy duruşma salonunda hazır bulundu. Gürsoy suçlamaları reddettiğini belirterek savunma için ek süre talebinde bulundu.
 
Avukat Meriç Eyüboğlu söz alarak derhal beraat ve birleştirme taleplerinde bulunurken mahkemenin benzer davalarda verdiği taleplerin reddi kararında hukuki gerekçe olmadığını söyledi. Taleplerin reddi durumunda mahkemenin kararını hukuki gerekçesiyle açıklamasını istedi. Eyüboğlu, "İddianamede 11 Ocak tarihli açıklamanın yanı sıra 10 Mart tarihli ikinci bir bildiriden söz ediliyor. 10 Mart'taki metin bildiriden sonra akademisyenlerin iki ay boyunca uğradıkları hak ihlallerinin anlatıldığı metindir. İkinci bir bildiri gibi söz edilemez" dedi.
 
Mahkeme, avukatların taleplerini "dosya kapsamını nazara alarak" reddetti. Bir sonraki duruşmayı 10 Ekim saat 10.40'a erteledi.