18 Eylül 2024 Çarşamba

Domates üreticilerinden eylem: Ekonomiyi padişah bozdu, millet değil

Kınık'ta domates üreticisi çiftçiler, üretim maliyetlerinin 10-15 kat artmasına rağmen firmaların ürünlerini çok ucuza almasına tepki gösterdi. Traktörlerinin hacizli olduğunu kaydeden çiftçiler, "Bunlar burada çete olmuşlar" dedi. 

İzmir Kınık'ta domates üretimi yapan çiftçiler firmaların belirlediği düşük fiyatlara karşı Kınık Meydanında açıklama yaptı. Meydana traktörlerle gelen çiftçiler, 5 lira olarak belirlenen domates kilogram fiyatının 1,5 lira'ye indirilmesine isyan etti. Çiftçiler yanlarında getirdikleri üzerinde "Çiftçiyi öldürdünüz cenazeyi kaldırın" yazılı tabut ile Kınık Kaymakamlığı önüne kadar yürüdü.

'BİZİ BU HALE SOKAN BAKAN UTANSIN'
Burada konuşma yapan çiftçiler, üretim maliyetlerin 10-15 katı artmasına rağmen ürünlerin çok ucuza alındığını vurguladı. Ziraat odaları, kooperatifler ya da siyasilerin yanlarında olmadığını aktaran çiftçiler, eylemde bulunan traktörlerin çoğunluğunun hacizli olduğunu kaydetti. Çiftçiler "Biz bu halde olduğumuz için utanmıyoruz, bizi bu hale sokan Tarım Bakanı utansın. Domatesin çöpünü hayvanlara yem olarak 1800-2000 lira'ye satıyorlar, ancak domatesi üreticiden 1 buçuk lira'ye alıyorlar. Hatta onu da almıyorlar. Çiftçinin malı çürüsün diyorlar, yanındaki akrabasını piyasaya salıp bedavadan tarladan domates toplattırıyorlar. Bunlar burada bir çete olmuşlar artık" ifadelerini kullandı.

'EKONOMİYİ MİLLET DEĞİL PADİŞAH BOZDU'
Bir çiftçi ise şunları söyledi: "Padişah ne derse o .Ekonomiyi padişah bozdu, bu millet ekonomisini bozmaz. Padişahım çok yaşa dersek ekonomi düzelir mi onu da bilmiyoruz. Padişahım çok yaşa diyenler de benle beraber eylemde çok tuhaf."

'YOK PAHASINA GİDİYOR'
Bir başka çiftçi ise fabrikalar arasında genel bir fiyat politikası olduğunu belirtti. Üreticide 1,5 lira olan domatesin pazarda 15 lira olduğunu söylerek, "Son yıllarda yanlış tarım politikaları yüzünden ürünlerimiz yok pahasına gidiyor. Maliyetlerin 10- 15 katı arttığı yerde ürünlerimizi neredeyse bedavaya veriyoruz. Hepiniz gibi bizler de çok zarar gördük. Ancak şunu bilelim, hiçbir örgütümüz yok bizim. Ne ziraat odaları olsun ne kooperatifler olsun ne ilçe tarım olsun. Hiçbiri bizim, çiftçinin yanında değil. Sadece bürokrasinin yanında eğlenmek için o koltuklarda oturan insanlar. Biz bu insanlar yüzünden bu haldeyiz" ifadelerini kullandı.