5 Ekim 2024 Cumartesi

Doğu ve Selo hakkında tahliye kararı

2'si tutuklu 7 öğrencinin yargılandığı Boğaziçi davasında 'Kabe figürüne' hareket ettikleri iddiasıyla tutuklanan Doğu Demirtaş ve Selahattin Uğuzeş, resim sergisiyle hiçbir kesimi ya da kimseyi aşağılamadıklarının altını Fotoğraf sergisini savunan Demirtaş ve Uğuzeş, hakkında tahliye kararı verilirken, Seda Nur Baş hakkındaki ev hapsi kararı da kaldırıldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen bir sergide "yere Kâbe fotoğrafı serildiği" iddiasıyla 2'si tutuklu 7 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan'daki İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma salonuna "adliye muhabiri" olmayan gazeteciler alınmadı. İddianamenin okunmasının ardından öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, iddianamenin Anayasa'nın laiklik ilkesinin açık ihlali olduğuna dikkat çekerek, iadesini talep etti. Pişkin'in talebini yanıtsız bırakan hakim, "İddianame zaten kabul edildi. Tüm sanıklara tebliğ edildi. Ama bir kez daha okutuyorum" demekle yetindi.

Pişkin, suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek, ifade özgürlüğüne dikkat çekti. Öğrencilerin beraatini istedi.

DEMİRTAŞ: SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM
47 gündür Metris Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Doğu Demirtaş ve Selahattin Uğuzeş'in savunmalarına geçildi. Suça konu edilen LGBTİ+ bayrağının bir güvenlik görevlisi tarafından asıldığını söyleyen Doğu Demirtaş, "Hiçbir kesim ya da kişiyi aşağılamak gibi bir amacımız yok. Herhangi bir öğrenci grubuna resmi ya da gayriresmi bir üyeliğim yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum. LGBTİ+ bayrağını bir güvenlik görevlisi astı. Telefonumda videosu var, incelenebilir. O güvenlik görevlisini teşhis edebilirim" dedi.

'SUÇ İŞLEMEDİK, SANAT YAPTIK'
Yeni Şafak gazetesinin haberini delil olarak gösteren hakimin, "Herhangi bir örgüte üyeliğin var mı, yedi sanık aynı ekipte miydiniz, sergiyi düzenleyen ekiptesin, resim daha sonra kaybolmuş, o sırada oralarda mıydın" şeklindeki sorusuna yanıt veren Demirtaş, "Güvenlik sürekli serginin başındaydı, resmi kimin hazırladığını da bilmiyorum. Laik bir ülkede yaşadığımız için bunu Müslümanlığa aykırı diye savunmayız. Herhangi bir suç işlediğimizi düşünmüyorum, hatta yaptığımızın sanat olduğunu düşünüyorum" diyerek sergiyi savundu.

Hakimin Doğu Demirtaş'a "LGBTİ+ üyeliğin veya diyaloğun var mı" şeklindeki sorusu da dikkat çekti.

UĞUZEŞ: TUTUKLANDIĞIMIZI TRT'DEN ÖĞRENDİK
Demirtaş'ın ardından savunmasına geçilen Selahattin Uğuzeş ise, ifade işlemleri için gittiği Vatan Emniyet Müdürlüğü'nde resmi Doğu Demirtaş ile birlikte astığının yazılı olduğu bir tutanak imzalatmak istendiğini söyledi.

"Savcılıkta tutukluluğa sevk edilmeden tutuklandığımız haberini TRT'den öğrendik" diyen Uğuzeş, "Suç işleme kastım ve kötü niyetim yoktu, sergiye gittim ve anlamadığım bir suçtan dolayı 47 gündür tutukluyum. Avukatım olmadan beyanda bulunmadığım halde bana bir tutanak getirdiler. Tutanakta resmi asan dört kişiden biri olduğumu kabul ettiğim yazıyordu. Ben bu tutanağı imzalamadım" şeklinde konuştu.

BAŞ: HALKI KİN VE NEFRETE SÜRÜKLEYEN BİZİ HEDEF GÖSTEREN YENİ ŞAFAK'TIR
Duruşma, tutuksuz yargılanan Sena Nur Baş'ın savunmasıyla devam etti. Baş yaptığı savunmada, "Öncelikli amacımız öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri için bir platform kurmaktı. Bu eserler farklı sanatçıların gönderdiği eserlerdi. Yeni Şafak'ın haberinde hedef gösterildik. Halkı kin ve düşmanlığa sevk eden kişiler bu kişilerdir. Yaklaşık bir aydır ayağımda gördüğünüz bu kelepçeyle evdeyim. Tacize uğradım, çalıştığım halde işe gidemedim, kiramı ödeyemedim. Bunların hepsinin nedeni bize atılan suç" dedi.

Baş'ın avukatı ise "Bu çocuklar kendilerini korku ve baskı altında hissediyorlar. Bu öğrencilerin bu iddianameyle yargılanması yüz karasıdır. Kin ve düşmanlığa tahrik için somut bir sonuç gerekir" diye konuştu.

NUR'UN KELEPÇESİNİN ÇIKARILMASINA KARAR VERİLDİ
Hakim ev hapsinde olan Sena Nur Baş'ın ev hapsi kararının kaldırılması ve elektronik kelepçenin çıkarılması yönünde karar verdi.

Avukat Levent Pişkin yaptığı savunmada, "Bu iddianame, iddianame vasfını taşımıyor. Kadı rejimi altında yaşıyorsak önden bildirsinler. İslami inancın bir yorumuna dayalı değerlendirme yapılmış. Eşcinselliğin haram olduğunu söyleyerek suç işlendi. Eşcinsel bir avukat olarak size söylemek isterim ki en başından itibaren LGBTİ+'lara karşı bir nefret kampanyası yürütüldü. Müvekkilim müslüman, ben eşcinselim. Kim kime karşı tahrik edildi? Müslüman eşcinseller de vardır. İnanır mısınız hacca da gidiyorlar" dedi.

Öğrencilerin avukatları, tüm sanıkların beraatini talep ettiklerini belirterek, ortada tek bir somut suç isnadı oluşmadığını söyledi.

PİŞKİN: LGBTİ+ KİMLİKLERİ KRİMİNALİZE EDEMEZSİNİZ
Hakimin bütün öğrencilere LGBTİ+ üyesi misin diye sorması üzerine Avukat Levent Pişkin tepki gösterdi, "LGBTİ üyesi diye bir şey yoktur. LGBTİ üyesi diyerek LGBTİ+ kimlikleri kriminalize edemezsiniz" dedi. Bunun üzerine hakim "Ben LGBTİ nedir yeni duydum zaten. Bu serginin LGBTİ organizasyonu olup olmadığını soruyorum. Cevap vermeme hakkına sahipsiniz" ifadelerini kullandı.

DOĞU VE SELO TAHLİYE EDİLDİ
Savcı, sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi olduğunu, suç için öngörülen cezanın üst sınırı da dikkate alındığında öğrencilerin kaçma şüphesi bulunduğunu öne sürerek tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Mahkeme, tutuklu öğrenciler Doğu ve Selo'nun tahliyesine karar vererek duruşmayı, 5 Temmuz 2021 tarihine erteledi.