16 Eylül 2024 Pazartesi

Doğayı katleden BİL-MESA patronundan köylüye: Gerekirse sizi buradan atarız

İzmir Torbalı'da tarım arazilerini kirleten ve doğayı katleden eski adıyla MCA, yeni adıyla BİL-MESA fabrikasına karşı dört yıldır mücadele yürüten köylüler, AKP'lilerin her türlü yolsuzlukla mahkeme kararına rağmen fabrikayı yeniden açtırdığını kaydetti. 

Torbalı Çapak Köyü'nde bordür ve parke taşı üretimi yapılan eski adıyla MCA, yeni adıyla BİL-MESA fabrikası, çevreye, tarıma, hayvancılığa, insan sağlığına zarar vermeye devam ediyor. Köylüler 4 yıldır kapanması için mücadele ediyor. Mahkeme kararıyla kapatılması yönünde karar verilmesine rağmen fabrika her defasında yeniden açılıyor. Çünkü işin içinde AKP'li siyasetçiler var.

PATRONDAN KÖYLÜYE: GEREKİRSE SİZİ BURADAN ATARIZ
Köylülerden Nebi Uyar, Alınteri'ne fabrikanın yarattığı yıkıma ilişkin bilgi verdi. Sayısız usulsüzlük, siyasetçi-patron ilişkileri üzerinden her türlü yolsuzluğu sürdürüyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraştığını belirten Uyar, "Eski adı MCA olan fabrikada, bordür ve parke taşı üretimi yapılıyor. Şimdiki adı BİL-MESA olan bu fabrika, tarlamın yanı başında usulsüz bir şekilde, çevre kirliliği yaratarak ve yaşam alanlarımıza zarar vererek üretimine devam ediyor. Önce sözlü olarak fabrika sahibine durumu izah ettim, ancak ‘siz zarar ediyorsunuz, burada yaşıyorsunuz diye para kazanmayacak mıyız' diye çıkışıp 'buraya geldik, gerekirse sizi buradan atarız' şeklinde tehdit etti. Biz de bunun üzerine yasal ve hukuki haklarımızı kullanarak, tüm resmi kurumlara (belediye, kaymakamlık, jandarma, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü) dilekçelerle başvurularda bulunduk. Defalarca fabrikanın kapatılması gerektiği yönünde kararlar verildi. Fabrika birkaç defa kapatıldı da, ancak kısa süre sonra yeniden açıldı" dedi.

KAPATILAN FABRİKA HER DEFASINDA AKP'LİLER TARAFINDAN AÇTIRILIYOR
AKP İzmir Birinci Bölge Milletvekili Mahmut Atilla Başkaya'nın (Başkaya'nın bu bölgedeki birçok fabrikanın gizli ortağı olduğu söyleniyor) desteğiyle fabrika her seferinde yeniden açılıyor, tarım arazilerini kirletiyor, hayvancılığa zarar veriyor ve doğayı katlediyor. Köylüler, Torbalı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen bir görevlinin burada bu fabrikanın havayı-toprağı zehirlediği, ayrıca aşırı gürültü nedeniyle kapattırıldığını, ancak belli bir süre sonra Torbalı Belediye Başkanı'nın (Bir önceki Belediye Başkanı) müdürü görevden aldırdığını anlattı. Müdürün ayrıca fabrika sahipleri tarafından da tehdit edildiğini belirtti. Köylüler, AKP Milletvekili Mahmut Atilla Başkaya'nın bu bölgedeki birçok fabrikanın avukatlığını yaptığını da ifade etti.

"Bundan sonra tüm haklılığımızı kanıtlayan dilekçelerle İzmir Valiliği'ne başvuracağız" diyen Nebi Uyar, olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceklerini belirtti. Uyar, bu fabrikanın kapatılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurguladı.