2 Ekim 2024 Çarşamba

Doğalgaza yüzde 35, şekere yüzde 31 zam

Doğalgaz fiyatlarına bugünden itibaren yüzde 35 zam yapıldı. Türkşeker de şekere yüzde 31 zam yaptığını açıkladı.

Doğalgaz fiyatlarına bugün itibarıyla bir zam daha yapıldı.

Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 50 artış oldu.

ŞEKERE YÜZDE 31 ZAM
Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker) de, şekerin fiyatına yüzde 31 zam yaptığını açıkladı.

Türkşeker, KDV dahil kilogramı 5,96 TL'den satılan kristal şeker fiyatını yüzde 31 artırarak 7,80 TL'ye çıkardı. Türkşeker, raf garanti sistemi kapsamında perakende sektörüne sağladığı 5 kilogramlık toz şeker fiyatını ise 45 TL'den 55 TL'ye çıkardı. Böylece, perakende tarafında bireysel tüketicinin satın aldığı toz şeker fiyatındaki artış yüzde 22 seviyesinde gerçekleşti.

BİLGİN: ASGARİ ÜCRETİ 3 AY ÖNCE ARTTIRDIK
Zam kararlarının asgari ücrete artış yapılması tartışmalarıyla aynı dönemde yapılması dikkat çekti. Temel tüketim maddelerine yapılan fahiş zamlar nedeniyle asgari ücretin artırılması talebine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücret zammı bugün gündemimizde yok. Zaten net bir artış yaptık. Daha 3 ay oldu" açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN: ASGARİ ÜCRET ARTIŞI ARALIKTA
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Temmuz ayında asgari ücrete ikinci zam yapılması talebine, "Vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Asgari ücreti tespit için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır" diyerek fahiş zamlara rağmen asgari ücrette artış olmayacağını söyledi.

Oysa ki doğalgaza da üç ay önce zam yapılmıştı. 1 Ocak günü doğalgazın mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50, elektrik üretim amaçlı tarifeye de yüzde 15 zam uygulanmıştı.