2 Ekim 2024 Çarşamba

Doğa savunusu yargılanamaz

Kanal İstanbul'a karşı doğayı savunduğu için hakkında dava açılan Rüya Kurtuluş'un ilk duruşması görüldü. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, İstanbul'u ve doğayı savunmaya devam edeceklerini belirtirken Kurtluluş da mücadelenin süreceğini kaydetti. 

Eylül 2020 tarihinde Ya kanal Ya İstanbul koordinasyonu öncülüğünde yaşam hakkı savunucularının yapmak isteği yürüyüşün yasaklanması üzerine bir konuşma yapan Rüya Kurtuluş'a yaptığı açıklama gerekçe gösterilerek "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla dava açıldı.

Davanın ilk duruşması İstanbul Adliyesinde görüldü. Duruşma öncesi Ya kanal Ya İstanbul Koordinasyonu düzenlediği basın toplantısıyla hiçbir saldırının yaşam hakkı mücadelesinden kendilerini alıkoyamayacağını kaydetti. 

"İstanbul'u savunanları değil, beton kanalları yapanları yargıla" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Bu dava sadece bir arkadaşımıza değil tüm Kanal mücadelesine karşı açılmıştır. Size rağmen İstanbul'u savunmaya doğanın, yaşamın sesi olmaya devam edeceğiz" denildi. 

Söz alan Rüya Kurtuluş ise, yıllardır doğayı, insanlığı tahrip edecek bu projenin durdurulması için yürüttükleri mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. Kurtuluş, yaşam alanları için mücadele çağrısını yineledi. 

Açıklama sonrası duruşma için Adliye'ye geçildi. 

Mahkeme, savcılığın var ise tevsii tahkikat  taleplerini bildirmek yoksa esasa ilişkin mütalaa sunmak üzere bir sonraki celseye kadar süre vererek duruşmayı 7 Temmuz 2022'ye erteledi.