22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır'daki fırın işçileri: Taleplerimiz karşılanmazsa üretimi tamamen durdururuz

Diyarbakır'daki fırın işçileri bir kez daha sokağa çıktı. İş bırakan fırın işçileri, "Çalışma şartlarımızın iyileştirilmesi ve emeklerimizin karşılık bulmasını istiyoruz" diye seslendi. İşçiler talepleri karşılanmazsa kent genelinde üretimi durduracaklarını duyurdu.

Çalışma şartlarının iyileştirilmesini isteyen Diyarbakır'daki fırın işçileri bir kez daha iş bıraktı, Dağkapı Meydanı'nda kitlesel eylem yaptı. "Sendikaya evet, sömürüye hayır", "Bedava işçiliğe son", "Ortaçağ köleleri değiliz" yazılı önlükler giyen işçiler, "Sigortasız çalışmak istemiyoruz", "Diyarbakır fırıncıları haklıdır, kazanacaktır" dövizleri açan işçiler, "Başkan istifa", "Ustayız, haklıyız, hakkımızı isteriz" sloganlarını attı.

İşçiler adına açıklamayı okuyan fırın işçisi Nihat Güneş, içinde bulundukları zor şartların kendilerini mağdur ettiğini vurgulayarak yaptıkları iş bırakma eylemine yetkililerin kulak vermesini istedi. Ağır şartlar altında çalıştıklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Güneş, "Bizler, işverenleri tarafından terkedilmiş, sindirilmiş emekçiler olmak istemiyoruz. Her gün saatlerce çalışarak halkın temel ihtiyaç maddesinin temin edilmesini sağlamak; bizlere bedenen ve ruhen pahalıya mal olmaktadır" dedi.

'SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILIYORUZ'
Ağır çalışma konuşları altında fiziksel hastalıklara yakalandıklarını ve sigortasız oldukları için hastaneye gidemediklerini dile getiren Güneş, "Haftanın 7 günü kesintisiz çalışma, dinlenmenin dahi olmadığı bu ağır temponun maddi karşılığı işin ağırlığının altında erimiştir. Ekonominin geldiği son nokta ise bizlerin mağduriyetinin ne denli olduğunu gözler önüne sermektedir. Bizler yalnızca taşımış olduğumuz ağır yükün altında ezilmek istemiyor ve emeğimizin zayi edilmemesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Güneş, "Çalışma şartlarımızın iyileştirilmesi ve emeklerimizin karşılık bulması için tüm işverenlere ve yetkililere sesleniyoruz; ekmek kapılarımıza sessiz ve etkisiz kalarak kilit vurmayın" diye belirtti.

'SİSTEMİN ADI KAPİTALİZM'
DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası avukatı Songül Argünağa, kapitalizmin emek sömürüsüne dikkati çekerek, "Bugün fırın ustaları kapitalist sisteme karşı buradalar ve kendilerini sömüren şeyin ne olduğunun farkındalar. Bugün kapitalist düzen sadece fırın işçilerini değil, bütün çalışanları, bütün iş kollarında aynı yöntemle sömürüyor. Bu düzene karşı nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz. Bugün Amed'te fırın işçileri nasıl mücadele edileceğini bize gösterdiler ve kendi haklı talepleri için burada toplanıyorlar. Biz her zaman yanlarındayız ve fırın işçilerinin sigortasız çalıştığını herkes biliyor ve bu haklı mücadelede taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

'TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZSA TÜM İŞÇİLER BURADA TOPLANIRIZ'
Fırın işçisi Atilla Ekin ise, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın "Birileri kendince sektörde kriz yaratıp, kahraman olmak istiyor" şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, Balcı'nın yaklaşık 30 yıldır sigortasız işçi çalıştıran fırın patronları sayesinde federasyon başkanlığı yaptığını söyledi. Ekin, "Biz istersek Amed'in genelinde ekmek çıkartmayabiliriz. Bunu yapmamamızın tek nedeni halkımızın mağdur olmaması. Biz Amed'de 10 bine yakın fırın işçisiyiz ama üretimde bir aksaklık olmasın diye burada sadece bir kısmımız var. Siz böyle devam ederseniz hepimiz burada toplanırız" sözleriyle talepleri karşılanmazsa kent genelinde iş bırakacaklarını açıkladı.

İşçiler, sık sık "Başkan istifa" sloganını atarak Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı'yı istifaya çağırdı.