5 Ekim 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da kayıp yakınları Abdullatif Yağızay'ın akıbetini sordu

Diyarbakır'da kayıp yakınları, 90'lı yıllarda kaybedilen Abdullatif Yağızay'ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 662'nci haftasında bir kez daha Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Ailelerin ellerinde katledilen ve kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdığı eylemde bu hafta 1995 yılında Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Kurke Köyü'nde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Abdullatif Yağızay'ın akıbeti soruldu.

ZEYTUN: ADALETSİZLİĞE MAHKUM OLMAYACAĞIZ
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun'un konuşması ile başlayan eylemde adalet mücadelesinin annelerin öncülüğünde sürdürüldüğü ifade edildi.

Cezasızlık politikasına rağmen hakikat arayışlarının sürdüğünü dile getiren Zeytun, "Adaletin sağlanması için Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere biat etmesi ve hükümlerini yerine getirmesine ilişkin talebimizi yeniliyoruz. Türkiye'nin imzalamakla hükümlü olduğu Birleşmiş Milletler Kayıplara İlişkin Uluslararası Sözleşme'yi imzalaması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz. Barış ve hak savunucuları olarak bir kez daha ifade ediyoruz ki bu adaletsizliğe mahkum olmayacağız" dedi.

Abdulatif Yağızay'ın kaybedilme öyküsü ise İHD Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz tarafından paylaşıldı.

AKRABASI ARANIRKEN KENDİSİ GÖZALTINA ALINDI
7 çocuk babası olan ve gündelik işlerde çalışan Abdulatif Yağızay'ın 18 Kasım 1995 yılında komşusu için çalışırken saat 11.00 sıralarında sivil giyimli polislerin yanına gelip, 'Ekrem Yağızay'ı sen misin?' diye akrabası olan ismi sorduğunu aktaran Akdeniz, "Kimliğini gösterir 'ben Abdullatif'im der. Polisler ona 'sen Ekrem'sin, o zaman kimliğin sahte' diyerek Yağızay'ı mavi bir araca bindirip götürürler. Ailesi önce Nusaybin Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Emniyet önce gözaltına alındığını reddeder. Yağızay ailesi, ısrar edince sonraki başvurulardan birinde Abdullatif Yağızay'ın Mardin İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldüğü söylenir. Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı ise ailenin başvurusuna 'Abdullatif Yağızay'ın gözaltına alındıktan 3 gün sonra serbest bırakıldığı' cevabını verir" diye kaydetti.

Akdeniz, Yağızay'dan haber alamamaları üzerine tekrar savcılığa başvuran ailesinin vbu kez dilekçesinin işleme konulmadığını anlattı. Olayla ilgili soruşma açılmadığını ve ailesinin tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını söyleyen Akdeniz, "26 yıldır Abdullatif Yağızay'ın akıbetini açığa çıkartmaya ve failleri cezalandırmaya yönelik etkin bir soruşturma yürütülmedi. Abdullatif Yağızay, İsmail Hakkı Karadayı'nın Genelkurmay Başkanı, Teoan Koman'ın Jandarma Genel Komitanı, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı, Mehmet Ağar'ın, Emniyet Genel müdürü, Ünal Erkan'ın OHAL Valisi ve Tansu Çiller Başbakanlığındaki 51'inci Hükümet'in görevde olduğu döenem de kaybedildi. Abdullatif Yağızay'ın kaybedilmesinde bu yetkililer sorumludur. Yargısal işlevleri yerine getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.