2 Ekim 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da kadın tutsaklardan eylem

Diyarbakır Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklar kendilerine dayatılan "ince arama"ya karşı açık görüş sonrası ayakkabılarını çıkararak yalın ayarak alkışlarla koğuşlarına yürüdü. Tutsaklar, hapishane idaresinin baskıları artırdıklarını, kendilerinin direneceklerini söylerken, kamuoyuna da dayanışma çağrısı yaptı. 

İktidarın nefret söylemleri ve cezasızlık politikaları tutsaklara yönelik baskı, şiddet ve işkenceyi artırıyor. Neredeyse her gün hapishanelerden işkence haberleri geliyor. İdarenin keyfi tutumuna karşı koyan tutsaklar ise mücadele edeceklerini kaydediyor ve dayanışma çağrısı yapıyor. 

Diyarbakır Kadın Hapishanesi'nde de tutsaklara yönelik baskılar günden güne artıyor. Açık görüşe getirilip-götürülürken "ince arama" dayatmasına karşı tutsaklar 13 Nisan Çarşamba günü açık görüş sonrası ayakkabılarını ellerine alarak alkışlarla, koğuşlarına yalın ayak yürüdü. 

Görüş sırasında maruz kaldıkları baskıları ailelerine aktaran tutsaklar, "İdare bilinçli olarak ortamı germek, gergin tutmak ve olası saldırılara zemin hazırlamak için keyfi yaklaşımlar içinde. Bunlardan biri de açık görüşlere getirilir ve götürülürken rutinin dışında aramaların dayatılması. Bunu asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz" dedi. 

ETHA'ya konuşan tutsak yakınları, tutsakların daha büyük sorunlardan idarenin sorumlu olacağını dile getirdiğini ve kamuoyuna çağrı yaptığını aktardı. 

Açık görüşün bitmesiyle birlikte çıplak arama işkencesine karşı tutsaklar, ellerine ayakkabılarını alarak yalın ayak koğuşlarına döndü. 

Tutsak yakınları bu gelişmeler üzerine müdür ile görüşmek istedi ancak kabul edilmedi. Hapishane savcısına durumu aktaran tutsak yakınları idarenin bu keyfi politikalarından derhal vazgeçmesini istedi. Ancak savcı, idarenin keyfi uygulamalarını savundu, tutsakların eyleminin "şov" olduğunu iddia etti.

Tutsak yakınları kamuoyuna dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.